ßßß Cookit - przepis na Placki owsiane

Placki owsiane

nazwa

Wykonanie

Placuszki owsiane robię od bardzo dawna. Wypróbowałam już kilka przepisów, jednak ten, którym się z wami dzielę jest najlepszy. Placuszki są dość szybkie w przygotowaniu, smaczne, mięciutki i pasują do nich właściwie wszystkie dodatki. Jeżeli wolicie, aby były nieco grubsze, możecie zmniejszyć ilość mleka, a placuszki będą bardziej treściwsze.
Swoje śniadanko zjadłam z domowym dżemem brzoskwiniowym, niestety był to ostatni słoiczek, oraz z domową granolą.
Jest to kolejny przepis, który bierze udział w Blogowym Projekcie Śniadaniowym .
Składniki na 20 sztuk:
1,5 szklanki pełnoziarnistych płatków owsianych
1,5 +0,5 szklanki mleka
3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej (użyłam lubelli 3 zboża)
jajko
łyżka cukru
proszek do pieczenia
Płatki owsiane zalewamy 1,5 szklanki mleka i zostawiamy na noc, albo robimy to rano i odczekujemy około 20 minut.
Do płatków dodajemy jajko, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i miksujemy. Jeśli wolimy cieńsze placuszki (jak na zdjęciach), to dolewamy jeszcze 0,5 szklanki mleka.
Na dobrze rozgrzaną patelnię, najlepiej bez tłuszczu, nakładamy ciasto łyżką (jedna łyżka- jeden placuszek). Gdy na cieście pojawią się bąbelki odwracamy je i jeszcze przez chwilkę smażymy.
Smacznego:)
Dlaczego warto usmażyć placki owsiane, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
płatki owsiane są świetnym źródłem energii- węglowodanów, cennych kwasów tłuszczowych, błonnika i soli mineralnych: selenu, magnezu oraz witamin z grupy B oraz witaminy E,
mąka pełnoziarnista oprócz masy węglowodanów zawiera również nieco białka i tłuszczów; ponadto jest doskonałym źródłem błonnika oraz witamin z grupy B.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/05/placki-owsiane.html