Wykonanie
Placuszki owsiane robię od bardzo dawna. Wypróbowałam już kilka przepisów, jednak ten, którym się z
wami dzielę jest najlepszy. Placuszki są dość szybkie w przygotowaniu, smaczne, mięciutki i pasują do nich właściwie wszystkie dodatki. Jeżeli wolicie, aby były nieco grubsze, możecie zmniejszyć ilość
mleka, a placuszki będą bardziej treściwsze.Swoje śniadanko zjadłam z domowym
dżemem brzoskwiniowym, niestety był to ostatni słoiczek, oraz z domową granolą.Jest to kolejny przepis, który bierze udział w Blogowym Projekcie
Śniadaniowym .Składniki na 20 sztuk:1,5 szklanki pełnoziarnistych
płatków owsianych1,5 +0,5 szklanki
mleka3/4 szklanki
mąki pełnoziarnistej (użyłam lubelli 3 zboża)
jajkołyżka
cukruproszek do pieczeniaPłatki owsiane zalewamy 1,5 szklanki
mleka i zostawiamy na noc, albo robimy to rano i odczekujemy około 20 minut.Do
płatków dodajemy
jajko,
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia i miksujemy. Jeśli wolimy cieńsze placuszki (jak na zdjęciach), to dolewamy jeszcze 0,5 szklanki
mleka.Na dobrze rozgrzaną patelnię, najlepiej bez tłuszczu, nakładamy ciasto łyżką (jedna łyżka- jeden placuszek). Gdy na cieście pojawią się bąbelki odwracamy je i jeszcze przez chwilkę smażymy.Smacznego:)Dlaczego warto usmażyć placki owsiane, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
płatki owsiane są świetnym źródłem energii- węglowodanów, cennych kwasów tłuszczowych, błonnika i
soli mineralnych: selenu, magnezu oraz witamin z grupy B oraz witaminy E,
mąka pełnoziarnista oprócz masy węglowodanów zawiera również nieco
białka i tłuszczów; ponadto jest doskonałym źródłem błonnika oraz witamin z grupy B.