Wykonanie
Po tym jak zrobiłam
mleko sojowe,
kokosowe i
orzechowe nadeszła
pora na spróbowanie czegoś nowego. Chyba jeszcze nigdzie nie widziałam
mleka z
ciecierzycy, więc miałam jeszcze większą ochotę na zrobienie go. Przyznam szczerze, że wyszło świetne. Ma intensywny smak, ale jest bardzo dobre. Jego kolor jest śliczny i w dodatku jest bardzo proste w przygotowaniu. Zdecydowanie będzie się pojawiać często w mojej kuchni:)Składniki:200g
ciecierzycy4 szklanki
wody +
woda do moczenia i gotowania
ciecierzycyCieciorkę moczymy przez noc w wodzie.Rano dokładnie płuczemy ją pod bieżącą
wodą i przekładamy do garnka, zalewamy
wodą i gotujemy przez godzinę. Po tym czasie
ciecierzycę odcedzamy (u mnie większość
wody i tak się wygotowała) i mielimy na puree. Do powstałej masy dolewamy 4 szklanki
wody i ponownie gotujemy, przez około 15 minut.
Mleko przelewamy przez sitko z gazą. Masę, która została na gazie dokładnie wyciskamy.
Mleko przechowujemy w lodówce. Natomiast z powstałej masy możemy przygotować na przykład placuszki.Dlaczego warto przygotować
mleko z
cieciorki, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach
ciecierzycy:jest skarbnicą
białka roślinnego,zawiera sporo potasu, który przyczynia się do obniżenia ciśnienia
krwi,obniża poziom "złego" cholesterolu,jest bogata w błonnik, który ułatwia pracę układu pokarmowego.