ßßß Cookit - przepis na Mleko z ciecierzycy

Mleko z ciecierzycy

nazwa

Wykonanie

Po tym jak zrobiłam mleko sojowe, kokosowe i orzechowe nadeszła pora na spróbowanie czegoś nowego. Chyba jeszcze nigdzie nie widziałam mleka z ciecierzycy, więc miałam jeszcze większą ochotę na zrobienie go. Przyznam szczerze, że wyszło świetne. Ma intensywny smak, ale jest bardzo dobre. Jego kolor jest śliczny i w dodatku jest bardzo proste w przygotowaniu. Zdecydowanie będzie się pojawiać często w mojej kuchni:)
Składniki:
200g ciecierzycy
4 szklanki wody + woda do moczenia i gotowania ciecierzycy
Cieciorkę moczymy przez noc w wodzie.
Rano dokładnie płuczemy ją pod bieżącą wodą i przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez godzinę. Po tym czasie ciecierzycę odcedzamy (u mnie większość wody i tak się wygotowała) i mielimy na puree. Do powstałej masy dolewamy 4 szklanki wody i ponownie gotujemy, przez około 15 minut.
Mleko przelewamy przez sitko z gazą. Masę, która została na gazie dokładnie wyciskamy.
Mleko przechowujemy w lodówce. Natomiast z powstałej masy możemy przygotować na przykład placuszki.
Dlaczego warto przygotować mleko z cieciorki, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach ciecierzycy:
jest skarbnicą białka roślinnego,
zawiera sporo potasu, który przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi,
obniża poziom "złego" cholesterolu,
jest bogata w błonnik, który ułatwia pracę układu pokarmowego.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/02/mleko-z-ciecierzycy.html