Wykonanie
Kosz
jabłek- i co dalej? jak to co, szarlotka! Dom pachnący szarlotką to szczęśliwy dom, pełen ciepła, tym razem postawiłam na orkiszowe ciasto, masę z
winnych jabłek z dodatkiem skórki z
pomarańczy i
makową bezę, całość wyszła krucha, pyszna! Najlepsza jeszcze ciepła......Ciasto podałam na talerzyku z
serii Jesień Porcelana Bogucice
Składniki:Ciasto :2 szklanki czubate
mąki orkiszowej typ 6504
żółtka250 g
masła1/2 szklanki
cukru trzcinowego brązowego1 łyżka zimnej
wodyNadzienie:1 kg
winnych jabłek (po obraniu)4 łyżki
cukru1 łyżka kandyzowanej
skórki pomarańczowej1 łyżka
soku z cytryny1
kisiel cytrynowyBeza makowa:4
białka1/2 szklanki
cukru pudru2 płaskie łyżki suchego
maku1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejDodatkowo:
cukier z
cynamonem lub
cynamon1 łyżka
bułki tartejWykonanie:Ciasto: Wszystkie składniki ciasta wyrobić razem na stolnicy na kruche ciasto, odłożyć 1/3 części ciasta i włożyć do zamrażarki a resztą wylepić spód wyłożonej pergaminem blaszki do pieczenia o wym 25/30 cm. Posypujemy ciasto
cynamonem lub
cukrem z
cynamonem i
bułką tartą.
Masa
jabłkowa: Obrane
jabłka kroimy w drobną kostkę, skrapiamy
sokiem z cytryny, zasypujemy
cukrem , i dusimy na ogniu aby były miękkie , wsypujemy
kisiel, dodajemy
skórkę pomarańczową mieszamy do jednolitej masy, chwilę studzimy i wykładamy na ciasto. Rozprowadzamy łyżką.
Beza:
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo po łyżce
cukier puder, oraz suchy
mak.
Pianę wykładamy na
jabłka, wyciągamy pozostałe ciasto z zamrażarki i kruszymy na
bezę.Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku około 45 minut-do zrumienienia.Udanych wypieków ;-)