Wykonanie
Jakiś czas temu znalazłam się w gronie konkursowych szczęśliwców i dostałam bogatą paczuszkę
makaronów Międzybrodzkich, drugi etap polegał na przygotowaniu dania z
makaronem i dwóch składników wybranych przez siebie z pośród pięciu narzuconych przez organizatora, z wybranego wcześniej żywiołu, moim była ZIEMIA, nie było tak łatwo mając do dyspozycji składniki takie jak:-
Seler-
Burak-
Cebula-Topinambur-
KiełkiAle skoro powiedziało się A trzeba było powiedzieć B ;-)Niebanalne połączenie drobnego
makaronu z warstwą
buraczków,
cebuli,
kiszonego ogórka i
selera naciowego, stworzyło zgrany duet, a sposób podania zachęca do konsumpcji .




Składniki:20 dag drobnego
makaronu u mnie gwiazdki Mi ę dzybrodzki3 ś rednie
buraki1
cebula3
ogórki kiszoneŁodyga selera naciowego2 płaskie ły ż ki
majonezusól morska do smaku
pieprz czarny ś wie ż o mielony do smakuWykonanie:
Makaron gotujemy w osolonym wrz ą tku, odcedzamy, przelewamy zimn ą wod ą, odstawiamy na kilka minut po czym mieszamy z ły ż k ą
majonezu.
Buraczki gotujemy, obieramy ze skórki, zimne trzemy na tarce jarzynowej,
ogórka i
cebulk ę drobno siekamy, ł ą czymy z
buraczkami, doprawiamy do smaku sol ą i
pieprzem, dodajemy
majonez , mieszamy.W okr ą głych obr ę czach do przystawek układamy warstwowo
sałatk ę –na dnie warstwa z
buraczków na wierzchu
makaronu, posypujemy pokrojonym drobno
selerem naciowym, chłodzimy w lodówce, przed podaniem obr ę cze ś ci ą gamy i podajemy.Smacznego ;-)

http://www.miedzybrodzki.pl/