ßßß Cookit - przepis na Biskwity z patelni z landrynkowym kremem

Biskwity z patelni z landrynkowym kremem

nazwa

Wykonanie

Ciasto:
3 jajka
3 ły ż ki m ą ki tortowej
3 ły ż ki cukru
2 ły ż ki oleju do sma ż enia
Szczypta soli
Krem:
300 ml ś mietany kremówki 30%
2 paski białej czekolady
70 g owocowych landrynek
Dodatkowo:
Ananas w ż elu
Sposób wykonania:
Białka jaj ubijamy na sztywn ą pian ę z cukrem, gdy masa b ę dzie l ś ni ą ca, dodajemy ż ółtka i miksujemy do poł ą czenia, dodajemy przesian ą pulchn ą m ą k ę i delikatnie mieszamy aby nie utraci ć konsystencji piany.
Na patelni o ś r.21 cm rozgrzewamy olej nakładamy ciasto i na wolnym ogniu sma ż ymy pod przykryciem, gdy od spodu si ę zrumieni, delikatnie przewracamy na drug ą stron ę i rumienimy, w ten sposób sma ż ymy 3 takie same biskwity, odkładamy na talerz zwijamy na połow ę i odstawiamy do całkowitego wystygni ę cia.
Robimy krem:
Landrynki tłuczemy tłuczkiem na pył, ś mietank ę podgrzewamy w rondelku, aby była gor ą ca-nie gotujemy, wsypujemy landrynki, dodajemy połaman ą czekolad ę i mieszamy do momentu a ż wszystko si ę rozpu ś ci. Zimn ą mas ę wstawiamy na co najmniej 3 godziny do lodówki a ż st ęż eje, nast ę pnie ubijamy mikserem do uzyskania puszystego kremu, przekładamy biskwity, dekorujemy ananasem w ż elu i melis ą i podajemy.
http://www.porcelanabogucice.pl/
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2015/07/biskwity-z-patelni-z-landrynkowym-kremem_13.html