Wykonanie
Ciasto:3
jajka3 ły ż ki m ą ki tortowej3 ły ż ki
cukru2 ły ż ki
oleju do sma ż eniaSzczypta
soliKrem:300 ml ś
mietany kremówki 30%2 paski
białej czekolady70 g
owocowych landrynekDodatkowo:
Ananas w ż eluSposób wykonania:
Białka jaj ubijamy na sztywn ą pian ę z
cukrem, gdy masa b ę dzie l ś ni ą ca, dodajemy ż
ółtka i miksujemy do poł ą czenia, dodajemy przesian ą pulchn ą m ą k ę i delikatnie mieszamy aby nie utraci ć konsystencji piany.Na patelni o ś r.21 cm rozgrzewamy
olej nakładamy ciasto i na wolnym ogniu sma ż ymy pod przykryciem, gdy od
spodu si ę zrumieni, delikatnie przewracamy na drug ą stron ę i rumienimy, w ten sposób sma ż ymy 3 takie same biskwity, odkładamy na talerz zwijamy na połow ę i odstawiamy do całkowitego wystygni ę cia.Robimy krem:Landrynki tłuczemy tłuczkiem na pył, ś
mietank ę podgrzewamy w rondelku, aby była gor ą ca-nie gotujemy, wsypujemy landrynki, dodajemy połaman ą
czekolad ę i mieszamy do momentu a ż wszystko si ę rozpu ś ci. Zimn ą mas ę wstawiamy na co najmniej 3 godziny do lodówki a ż st ęż eje, nast ę pnie ubijamy mikserem do uzyskania puszystego kremu, przekładamy biskwity, dekorujemy
ananasem w ż elu i
melis ą i podajemy.http://www.porcelanabogucice.pl/



