Wykonanie
Dobrze doprawiony
indyk, delikatna
kapusta pekińska w kremowym sosie i świeży, soczysty
pomidor. Wiele osób na diecie przeraża samo wspomnienie o
sałatce gyros. Ja proponuję wpakować ją w ciepłą
bagietkę i zajadać bez wyrzutów sumienia. Fakt, jest w niej odrobina
majonezu, ale nie ma co odbierać sobie wszystkich przyjemności, jeśli tylko wszystko jest domowej roboty i mamy porcje pod kontrolą, prawda?►
bagietka [100 g / 1/3
bagietki]► pierś z
indyka [100 g]►
majonez delikatny (32 % tł.) [30 ml / 2 łyżki]►
ketchup [15 ml/ 2 łyżki]►
olej rzepakowy [5 g/łyżeczka]►
kapusta pekińska [100 g]►
pomidor [pół średniego]►przyprawa gyros [1 łyżeczka]Umyte i osuszone
mięso z indyka natrzeć
przyprawą i położyć na grillu elektrycznym posmarowanym małą ilością
oleju (albo podsmażyć na patelni na podanej ilości
oleju),Poszatkować
kapustę pekińską, wymieszać z
majonezem i
ketchupem i schłodzić w lodówce przynajmniej 15 min.Podgrzać
bagietkę w piekarniku, napełnić
sałatką, położyć na nią plastry
pomidora i usmażone
mięso. Dobre do jedzenia na gorąco i na zimno.