Wykonanie
Dziś jedna z moich ulubionych wersji
sosu pomidorowego, czyli z dodatkiem
czerwonej papryki. Jakiś czas temu przyrządziłam w nim
pstrąga łososiowego i danie wyszło naprawdę smaczne. Do tej potrawy możemy użyć ulubionej
ryby bez dużych ości. Idealne z
ryżem, smacznego:) dla 2-3 osób:ok. 400 g
pstrąga łososiowego lub innej ulubionej
ryby (filet),4-5 dużych
pomidorów (poza sezonem
pomidory z puszki),2 małe
czerwone papryki,opcjonalnie garść
fasolki szparagowej,
cebula,2 ząbki
czosnku,2-3 łyżki posiekanej
natki pietruszki,kilka gałązek świeżej
bazyliisól,
pieprz,
rozmaryn,
tymianek, słodka lub/i
ostra paprykaRybę pokroić w paski lub dużą kostkę, doprawić
solą i
pieprzem. Szybko przesmażyć z obu stron na małej ilości tłuszczu - nie powinna być całkowicie usmażona. Odłożyć. Na patelnię po rybie wrzucić drobno posiekaną
cebulę,
fasolkę oraz
paprykę, smażyć kilka minut i dodać drobno posiekany
czosnek. Po niecałej minucie na patelnię wrzucić pokrojone w kostkę
pomidory - można ewentualnie dolać odrobinę
wody. Doprawić całość
solą,
pieprzem i suszonymi
ziołami. Dusić, aż
pomidory się rozpadną, a sos zgęstnieje - ok. 20-30 minut. Pod koniec duszenia dodać świeże
zioła oraz
paprykę w proszku i delikatnie włożyć kawałki
ryby, które powinny dogotować się w sosie. Podawać z
ryżem.