ßßß Cookit - przepis na Ryba w sosie paprykowo-pomidorowym

Ryba w sosie paprykowo-pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Dziś jedna z moich ulubionych wersji sosu pomidorowego, czyli z dodatkiem czerwonej papryki. Jakiś czas temu przyrządziłam w nim pstrąga łososiowego i danie wyszło naprawdę smaczne. Do tej potrawy możemy użyć ulubionej ryby bez dużych ości. Idealne z ryżem, smacznego:) dla 2-3 osób:
ok. 400 g pstrąga łososiowego lub innej ulubionej ryby (filet),
4-5 dużych pomidorów (poza sezonem pomidory z puszki),
2 małe czerwone papryki,
opcjonalnie garść fasolki szparagowej,
cebula,
2 ząbki czosnku,
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
kilka gałązek świeżej bazylii
sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, słodka lub/i ostra papryka
Rybę pokroić w paski lub dużą kostkę, doprawić solą i pieprzem. Szybko przesmażyć z obu stron na małej ilości tłuszczu - nie powinna być całkowicie usmażona. Odłożyć. Na patelnię po rybie wrzucić drobno posiekaną cebulę, fasolkę oraz paprykę, smażyć kilka minut i dodać drobno posiekany czosnek. Po niecałej minucie na patelnię wrzucić pokrojone w kostkę pomidory - można ewentualnie dolać odrobinę wody. Doprawić całość solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Dusić, aż pomidory się rozpadną, a sos zgęstnieje - ok. 20-30 minut. Pod koniec duszenia dodać świeże zioła oraz paprykę w proszku i delikatnie włożyć kawałki ryby, które powinny dogotować się w sosie. Podawać z ryżem.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/09/ryba-w-sosie-paprykowo-pomidorowym.html