ßßß Cookit - przepis na Granola z żurawiną, morelami i kokosem

Granola z żurawiną, morelami i kokosem

nazwa

Wykonanie

Granola to smaczna i zdrowa przekąska, która jest również wspaniałym dodatkiem do deserów. Dziś proponuję moją wersję tej owsianej mieszanki, do której dorzuciłam moje ulubione bakalie. Oczywiście zamiast moreli i żurawiny można użyć innych suszonych owoców. Obok przepisu na granolę przedstawiam również szybki szybki, jogurtowy deser z jej dodatkiem. Smacznego:)
3 szklanki płatków owsianych (górskich),
1/2 szklanki migdałów,
3/4 szklanki suszonej żurawiny,
1/2 szklanki miodu,
1/2 szklanki oleju,1/2 łyżeczki cynamonu,
1/2 szklanki wiórków kokosowych
Wymieszać płatki, cukier, cynamon i posiekane orzechy. Dodać miód i olej, dobrze wymieszać. Masę rozłożyć na wyłożoną papierem blaszkę, piec w 170 stopniach ok. 35 minut, mieszając co 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika połączyć z żurawiną, posiekanymi morelami i kokosem.
Szybki deser jogurtowy z granolą:
duży kubek jogurtu greckiego,
kilka łyżek granoli,
ulubione świeże owoce
Do szklanek wyłożyć na przemian warstwę jogurtu, granoli i pokrojonych owoców.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/05/granola-z-zurawina-morelami-i-kokosem.html