ßßß Cookit - przepis na Francuska tarta z kurczakiem i brokułami

Francuska tarta z kurczakiem i brokułami

nazwa

Wykonanie

Zazwyczaj przyrządzam tarty na kruchym cieście, jednak ostatnio wolałam coś lżejszego i szybszego w przygotowaniu. Ciasto francuskie sprawdziło się tu idealnie, lecz warto pamiętać o wcześniejszym podpieczeniu spodu. Zazwyczaj jako obciążenie wykorzystuję tradycyjne fasolki, pomyślałam sobie jednak, że składniki, czyli kurczak i brokuły, również się do tego nadają. Myślę, że od tej pory tę metodę będę testować również przy innych tartach, bo rezultaty eksperymentu były pozytywne:) Przepis miałam zapisany na karteczce od dawna, niestety nie pamiętam, gdzie go znalazłam. Smacznego:)
duży płat ciasta francuskiego (najlepiej XXL),
200 g kwaśnej śmietany,
2 jajka,
pojedyncza pierś z kurczaka,
brokuł,
mały por,
3 ząbki czosnku,
sól, pieprz, curry lub inna ulubiona przyprawa do kurczaka
Ciasto francuskie rozwałkować i wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem. Kurczaka pokroić na kawałki, przyprawić i usmażyć z drobno pokrojonym porem na oliwie. W tym czasie ugotować różyczki brokułu. Ostudzone składniki wyłożyć na ciasto i podpiec je przez 10-15 minut w 200 stopniach. W tym czasie wymieszać śmietanę z jajkami, solą i pieprzem. Mieszankę wlać na tartę i piec jeszcze 15 -20 minut (do ścięcia się wierchu i lekkiego zarumienienia ciasta).
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/05/francuska-tarta-z-kurczakiem-i-brokuami.html