Wykonanie
Zazwyczaj przyrządzam tarty na kruchym cieście, jednak ostatnio wolałam coś lżejszego i szybszego w przygotowaniu.
Ciasto francuskie sprawdziło się tu idealnie, lecz warto pamiętać o wcześniejszym podpieczeniu
spodu. Zazwyczaj jako obciążenie wykorzystuję tradycyjne
fasolki, pomyślałam sobie jednak, że składniki, czyli
kurczak i
brokuły, również się do tego nadają. Myślę, że od tej
pory tę metodę
będę testować również przy innych tartach, bo rezultaty eksperymentu były pozytywne:) Przepis miałam zapisany na karteczce od dawna, niestety nie pamiętam, gdzie go znalazłam. Smacznego:)duży płat
ciasta francuskiego (najlepiej XXL),200 g kwaśnej
śmietany,2
jajka,pojedyncza
pierś z kurczaka,
brokuł,mały
por,3 ząbki
czosnku,
sól,
pieprz,
curry lub inna ulubiona
przyprawa do kurczakaCiasto francuskie rozwałkować i wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem.
Kurczaka pokroić na kawałki, przyprawić i usmażyć z drobno pokrojonym
porem na
oliwie. W tym czasie ugotować różyczki
brokułu. Ostudzone składniki wyłożyć na ciasto i podpiec je przez 10-15 minut w 200 stopniach. W tym czasie wymieszać
śmietanę z
jajkami,
solą i
pieprzem. Mieszankę wlać na tartę i piec jeszcze 15 -20 minut (do ścięcia się wierchu i lekkiego zarumienienia ciasta).