ßßß Cookit - przepis na Zupa z fasolki szparagowej

Zupa z fasolki szparagowej

nazwa

Wykonanie

Kiedyś nie doceniałam zup. Teraz traktuję je jako szybki, łatwy i smaczny sposób na dostarczenie sobie porządnej dawki zdrowia. Najchętniej gotuję zupy z dużą ilością jarzyn i zawsze staram się tworzyć nowe warzywne połączenia. Tym razem proponuję zupę z zieloną fasolką szparagową i szynką. Przepis znalazłam w Tele Tygodniu. Smacznego:)
ok. 8 szklanek domowego bulionu drobiowego,
450 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona),
100 g szynki (opcjonalnie),
kilka małych ziemniaków,
2 marchewki,
cebula,
mały por (zielona część),
pół małej cukinii (opcjonalnie),
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz, koperek, natka pietruszki
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Pozostałe warzywa (oprócz fasolki) obrać, pokroić na małe kawałki. Jarzyny przesmażyć na oliwie, aż zmienią kolor, zalać je domowym bulionem i wrzucić fasolkę. Gotować do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną i przesmażoną wcześniej szynkę. Doprawić i posypać ziołami.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/04/zupa-z-fasolki-szparagowej.html