ßßß
SKŁADNIKI: (na formę ok 25x35)Rozczyn:1 szkl ciepłego mleka (nie gorącego)1 płaska łyżka cukru pudru30 g drożdży (świeżych)3 szklanki mąki pszennej luksusowej (ewentualnie może być też tortowa)Ciasto:80 g stopionego letniego masła2 żółtka3 łyżki cukru pudruszczypta soliNadzienie:25 dag jagód (12 czubatych łyżek)1 białko1 łyżka mąki ziemniaczanej3 łyżki cukru pudruWierzch:olej do smarowania bułeczek1 białko1 łyżka mlekaKruszonka:60 g masła1/2 szkl mąki1/2 szkl cukruLukier:2/3 szkl cukru pudru1 łyżka soku z cytryny lub wody1. Rozczyn :Mąkę przesiać do miski i zrobić dołek. Cukier i drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do mąki, lekko przemieszać tak, żeby na wierzchu była mąka, odstawić na 15-20 minut aż rozczyn zacznie pracować (drożdże się "spienią" i wyjdą nad mąkę).2. Ciasto :Do gotowego rozczynu dodać masło, żółtka, cukier puder i sól, wyrobić ciasto (ręcznie lub mikserem) aż zacznie odchodzić od ręki (nie będzie się już kleiło do rąk). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ja wkładam do piekarnika nagrzanego do ok 25*C na ok 30 minut).3. Nadzienie :Jagody umyć i osuszyć. Białko lekko roztrzepać widelcem, dodać mąkę i cukier, wymieszać z jagodami.4. Formowanie bułeczek :Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części (ja zrobiłam tak jak Danusia i zważyłam całość, podzieliłam przez 12 i później odważałam porcje ciasta). Każdą porcję rozpłaszczyć w dłoni, na to położyć czubatą łyżkę nadzienia, zlepić u góry jak sakiewkę i odłożyć na bok. W małą miseczkę nalać troszkę oleju, moczyć w nim dłonie i z każdej sakiewki uformować kuleczkę, po czym odłożyć na blaszkę złączeniem do dołu (w 3 rzędach po 4 szt, w równych odstępach zostawiając miejsce na wyrośnięcie). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia (aż ciasto wypełni pawie całą blaszkę).5. Wierzch i kruszonka :Zrobić kruszonkę: wsypać do miseczki cukier, mąkę i masło, ugniatać palcami aż powstaną grudki. Białko roztrzepać widelcem, dodać łyżkę mleka i rozmieszać. Posmarować pędzelkiem wierzch wyrośniętych byłeczek i posypać kruszonką.6. Pieczenie i lukrowanie :Piec na rumiano ok 35-40 minut w 175*C. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny/wodą. Lekko przestygnięte bułeczki polukrować.

Inspiracja: W kuchni Danusi