ßßß Cookit - przepis na Truskawkowy powiew lata

Truskawkowy powiew lata

nazwa

Wykonanie

Kruche ciasto, którego nie trzeba zagniatać i wałkować, do tego budyń śmietankowy, warstwa truskawkowa a całość zwieńczona delikatną bezą posypaną chrupiącymi ziarenkami i płatkami migdałowymi. Brzmi zachęcająco? Ja zapewniam, że jest pysznie :)
SKŁADNIKI: (forma 24x34)
Ciasto:
300 g mąki pszennej
125 g masła
100 g cukru
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Budyń:
2 budynie śmietankowe
1 l mleka
4 łyżki cukru
Warstwa truskawkowa:
1 kg truskawek
2 budynie śmietankowe
cukier do smaku (w zależności od tego, jak słodkie są truskawki - u mnie 2 łyżki)
Beza:
4 białka
200 g cukru pudru
100 g płatków migdałowych lub mieszanki płatków i innych ziarenek - u mnie Migdałowy Przylądek od Ziarenkowa
1. Mąkę, masło, cukier, żółtka i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą aż powstanie kruszonka (ja zrobiłam to w malakserze ale można ręcznie rozcierając składniki w palcach tak jak na klasyczną kruszonkę), wysypać wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ugnieść palcami równą warstwę ciasta. Ponakłuwać widelcem. Piec do lekkiego zrumienienia ok 15-17 min w 200*C (grzanie góra-dół). Wyjąć i przestudzić.
2. 2 budynie ugotować według przepisu na opakowaniu. Wylać gorące na ciasto.
3. Truskawki pokroić na ćwiartki, wymieszać z suchymi budyniami, wstawić na gaz i podgrzewać aż będą na tyle gorące, że całość zacznie się robić "budyniowata". Wyłożyć łyżką na budyń. Wstawić do piekarnika i piec 15 min w 200*C (grzanie góra-dół).
4. Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Ciasto wyjąć z piekarnika, łyżką wyłożyć pianę na jego wierzch, posypać płatkami migdałowymi. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 20 min w 180*C (grzanie góra-dół).
Inspiracja: Przepisownia
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/06/truskawkowy-powiew-lata.html