Wykonanie
Kruche ciasto, którego nie trzeba zagniatać i wałkować, do tego
budyń śmietankowy, warstwa truskawkowa a całość zwieńczona delikatną
bezą posypaną chrupiącymi ziarenkami i
płatkami migdałowymi. Brzmi zachęcająco? Ja zapewniam, że jest pysznie :)

SKŁADNIKI: (forma 24x34)Ciasto:300 g
mąki pszennej125 g
masła100 g
cukru4
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBudyń:2 budynie
śmietankowe1 l
mleka4 łyżki
cukruWarstwa truskawkowa:1 kg
truskawek2 budynie
śmietankowecukier do smaku (w zależności od tego, jak słodkie są
truskawki - u mnie 2 łyżki)
Beza:4
białka200 g
cukru pudru100 g
płatków migdałowych lub mieszanki
płatków i innych ziarenek - u mnie
Migdałowy Przylądek od Ziarenkowa1.
Mąkę,
masło,
cukier,
żółtka i
proszek do pieczenia wymieszać ze sobą aż powstanie kruszonka (ja zrobiłam to w malakserze ale można ręcznie rozcierając składniki w palcach tak jak na klasyczną kruszonkę), wysypać wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ugnieść palcami równą warstwę ciasta. Ponakłuwać widelcem. Piec do lekkiego zrumienienia ok 15-17 min w 200*C (grzanie góra-dół). Wyjąć i przestudzić.2. 2 budynie ugotować według przepisu na opakowaniu. Wylać gorące na ciasto.3.
Truskawki pokroić na ćwiartki, wymieszać z suchymi budyniami, wstawić na gaz i podgrzewać aż będą na tyle gorące, że całość zacznie się robić "budyniowata". Wyłożyć łyżką na
budyń. Wstawić do piekarnika i piec 15 min w 200*C (grzanie góra-dół).4.
Białka ubić na sztywno, dodać
cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Ciasto wyjąć z piekarnika, łyżką wyłożyć pianę na jego wierzch, posypać
płatkami migdałowymi. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 20 min w 180*C (grzanie góra-dół).



Inspiracja: Przepisownia