Wykonanie
Kolejny mój wymysł i kolejny sukces :) Chodziła za mną tradycyjna Pychotka (Pani Walewska) ale jakoś nie było czasu na pieczenie kruchych blatów więc zrobiłam coś podobnego, tyle że na herbatnikach. Ciasto bardzo nam smakowało, robi się szybko a najbardziej skomplikowane jest zrobienie masy budyniowej :) Całość wychodzi miękka,
słodycz masy budyniowej równoważona jest powidłami śliwkowymi, a do tego dochodzą pysznie chrupiące orzeszki. Bardzo polecam :)
SKŁADNIKI: (forma 25x35 cm)1 podwójne opakowanie
herbatników1 słoik
powideł śliwkowych (u mnie
Orzech)150-200 g ulubionych
orzechów lub ich mieszanki: ziemne, laskowe, włoskie,
nerkowce, pekan, macadamia czy
kemiri (może być też mieszanka bakaliowa np.
żurawinowo-orzechowa)Masa budyniowa:500 ml
mleka1/2 szkl
cukru2
żółtka2 łyżki (czubate)
mąki pszennej2 łyżki (czubate)
mąki ziemniaczanej250 g masła/margaryny1 op.
serka mascarpone (można pominąć lub zastąpić 200 ml ubitej
śmietanki 30%)30 małych bez do ozdoby50-100 g
czekolady1. Odlać pół szklanki
mleka, resztę zagotować z
cukrem. Odlane
mleko rozmieszać dokładnie z
mąką i
żółtkami. Wlać na gotujące się
mleko, ciągle mieszając poczekać aż zgęstnieje i na wierzchu będą się pojawiać pęcherze powietrza. Odstawić do całkowitego wystudzenia.2. Masło/margarynę utrzeć, ciągle miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu, a następnie mascarpone/ubitą
śmietankę.3.
Orzechy włożyć do woreczka i rozwałkować, żeby się pokruszyły.4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę
herbatników, rozsmarować 1/2 powideł, posypać 1/3
orzechów i rozsmarować 1/3 masy budyniowej (wyjdzie jej dość cienka warstwa więc może się ona trochę zmieszać z powidłami i
orzechami ale to absolutnie w niczym nie przeszkadza). Ponownie ułożyć
herbatniki, na to reszta powideł, 1/3
orzechów i 1/3 masy budyniowej. Ułożyć ostatnią warstwę
herbatników, na nich rozsmarować pozostałą masę budyniową.
5. Na wierzch rozkruszyć (w rękach)
bezy, posypać
orzechami.
Czekoladę rozpuścić (ja łamię ją na kawałki, wkładam do szklanej miseczki i podgrzewam w mikrofali, ale można położyć miseczkę po prostu na rondelku z gotującą się
wodą). Przy pomocy łyżki polewać wierzch ciasta
czekoaldą tworząc dowolne "mazaje" ;)Ciasto schłodzić w lodówce.