Wykonanie
Pewnie większości znane ślimaczki z
ciasta francuskiego z
szynką i
serem. Świetny sposób na szybką ciepłą przekąskę na każdego rodzaju imprezę czy dla niespodziewanych gości. Smakuje i dużym i małym.
SKŁADNIKI:
ciasto francuskieser żółty (w plastrach lub starty)
szynkakawałeczek
papryki czerwonej (może być konserwowa)
keczup1.
Ciasto francuskie przykryć papierem do pieczenia i lekko rozwałkować . Posmarować cienko
keczupem (np. pędzelkiem silikonowym).2. Wzdłuż dłuższej krawędzi układać pasami
szynkę i
ser.3. Z jednej strony ułożyć pokrojoną w słupki
paprykę i od tej strony zacząć zwijać (pomagając sobie papierem, w którym zawinięte było ciasto). Tak powstałą "roladę" pokroić w plastry ok 1 cm i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.4. Piec do zrumienienia ok 15 min w 200°C lub w 190°C z termoobiegiem.Podawać same lub z
keczupem.