Wykonanie
Dla wszystkich wielbicieli
czekolady, małe
czekoladowe ciasteczka, bez dodatku
cukru oraz
mąki pszennej. Świetnie sprawdzą się także jako spód do innych ciast. U mnie właśnie w tym celu powstały. Polecam ;-)Składniki:- 145g miękkiego
masła- 215g
mąki orkiszowej typ700 (typ750 - ok.235g)- 1/2 szklanki * dobrego, ciemnego
kakao- 1 płaska łyżeczka
sody- 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia- szczypta
soli- 1 i 1/4 szklanki *
cukru, np.trzcinowego lub
ksylitolu (dałam 1/2 szkl.
ksylitolu i 3/4 szk.
cukru palmowego)- 1
jajko* s zklanka 250mlW misie miksera umieścić
masło, dodać
sól,
ksylitol (i/lub
cukier) i utrzeć na gładką, puszystą masę. Do masy dodajemy
jajko, miksujemy. Na końcu dodajemy
mąkę wymieszaną z
kakao,
sodą i
proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości
orzecha włoskiego, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i pieczemy ok.10-15 minut na termoobiegu.Po upieczeniu
ciasteczka odstawiamy do lekkiego przestudzenia (są bardzo miękkie), dopiero wówczas zdejmujemy je z blaszki.
Smacznego ;-)