Wykonanie
Idealny pomysł na lekką, letnia kolację- ulubione grillowane warzywa, u mnie:
cukinia,
bakłażan,
cebula i
papryka z delikatnym, kremowym
kozim serkiem. Całość polana
czosnkową oliwą z oliwek. Pychotka. Danie bardzo godne polecenia. Nas zauroczyło swym delikatnym, subtelnym smakiem (kto nie lubi
serka koziego może dodać inny, np.owczy). Taki zestaw warzyw idealnie sprawdzi się także jako dodatek do dań grillowanych.Inspiracją były wakacje we Włoszech, tutaj bardzo często podaje się grillowane warzywa polane
oliwką, od siebie dodałam
serek, który świetnie się tutaj sprawdził.Składniki dla 2 osób:- mała
cukinia (miałam 2, ale bardzo maleńkie)- mały
bakłażan (mój był malutki) lub 1/2 większego- 1
czerwona cebula- 1/2-1 strąk
papryki-
serek kozi lub owczy (np.Pecorino, lub
Grana Padano w małych kostkach)-
oliwa z oliwek (u mnie włoska czosnkowa
oliwa z oliwek)Warzywa pokroić w dość cienkie plastry (szybciej się zgrillują) i grillować je partiami. Najdłużej grilluje się
papryka,
potem cukinia,
cebula i najkrócej
bakłażan (przynajmniej u mnie tak było).
Gotowe warzywa układamy na talerzu, posypujemy pokruszonym
serkiem i całość polewamy
oliwą z oliwek (u mnie czosnkowa). Bez
soli,
pieprzu i innych przypraw, ale doprawienie oczywiście dowolne, nam smakowało właśnie tak, ale każdy ma inny smak. ;-)
Smacznego ;-)