Wykonanie
Moja Rodzinka uwielbia wszelkiego rodzaje
sałaty. Duże ilości
rukoli,
roszponki oraz
sałaty lodowej z pysznymi dodatkami. Dzisiaj wersja
sałat z karmelizowanymi
figami, z dodatkiem tym razem
miękkiego serka koziego (przeważnie bywa dodatek różnych
serów typu blue), a także podprażonych na suchej patelni
orzeszków piniowych (można pominąć). Taka kolacja to święto w środku tygodnia. Polecam, to jedna z naszych ulubionych sałatek. Delikatna, w miarę prosta a zarazem bardzo wykwintna. Z podanych składników wychodzi porcja na ok.5-6 osób.Składniki:- dowolne, ulubione
sałaty ( u nas lodowa,
rukola i
roszponka)- 8 świeżych fig- 2 łyżki
miodu lub innego dowolnego
syropu roślinnego, lub
ksylitolu- 4-5 łyżek
octu balsamicznego- kilka łyżek dobrej
oliwy z oliwek (nie trzeba)- 2 roladki kozie (miękkie) lub
ser pleśniowy typu blue (najlepiej różne rodzaje)-
orzeszki pinioweNa suchej patelni podprażyć
orzeszki piniowe, odstawić w miseczce do przestudzenia.
Na półmisek wyłożyć
sałaty, dodać pokrojone na małe kawałki roladki kozie, lub
sery typu blue.Na patelnię wlać
ocet balsamiczny, dodać
miód lub
syrop roślinny i zagotować.
Dołożyć pokrojone na mniejsze kawałki
figi (u mnie każda na 4 części) i chwilę karmelizować je, mieszając i obracając tak, by każdy bok
figi był w sosie
miodowo-balsamicznym.
Figi wyłożyć na półmisek z
sałatami, posypać uprażonymi orzeszkami piniowymi, polać sosem z karmelizacji fig i serwować. Można także polać całość
oliwą z oliwek, ale nie trzeba. U mnie część polewa
oliwą część nie, więc to już kwestia smaku.
Smacznego ;-)