Wykonanie

Kruche ciasto z mnóstwem przepysznych
truskawek i
galaretką, pyszności. Idealnie sprawdza się na rodzinnych imprezach, ale nie tylko, u nas bywa w sezonie letnim do
kawki,
herbatki, spotkania przy grillu. W czasie gdy nie ma świeżych
owoców przygotowuję to ciacho z mrożonymi, np.
malinami, wówczas nawet lepiej i szybciej ściąga
galaretka. Bo sztuką w tym cieście jest właśnie utrafić ten moment, gdy
galaretka zaczyna tężeć. Wylewamy bowiem
galaretkę bezpośrednio na kruchy spód, na którym układamy wcześniej
owoce, w tym cieście nie ma żadnego kremu.
Galaretka musi być na tyle gęsta by nie nasączyła nam
spodu. Po wstawieniu chłodnej
galaretki do lodówki musimy kontrolować jej stan, bo wystarczy moment i będzie już zbyt sztywna.Piekłam w ciemnej blaszce o wym. 33x23cm.Składniki ciasta:- 330g
mąki orkiszowej typ750 (lub 300g orkiszowej typ700, lub pszennej tortowej)- 1 płaska łyżeczka naturalnego
proszku do pieczenia (można pominąć, ale proszek sprawia, że to ciasto jest pulchniejsze)- 130g
ksylitolu lub
cukru, np.trzcinowego- 1 łyżka
ksylitolu z
wanilią (lub
cukier waniliowy)- 2
jajka- 130g zimnego
masła (pokrojonego na mniejsze kawałki)Dodatkowo:- dowolne
owoce, u mnie
truskawki- 2
galaretki truskawkowe lub
malinowe (najlepiej bez
cukru, dosładzamy
ksylitolem)- 5 łyżeczek
żelatyny (lub dodatkowe 2
galaretki)
Galaretki i
żelatynę zalać 1 litrem gorącej
wody, dokładnie rozmieszać i odstawić do wystudzenia. Gdy przestygnie wstawiamy naczynie do lodówki.W misie miksera umieszczamy
mąkę,
proszek do pieczenia, dodajemy pokrojone zimne
masło,
ksylitol zwykły i z
wanilią (lub
cukier) oraz
jajka i zagniatamy przy pomocy haka kruche ciasto. Można także zagnieść ciasto ręcznie.Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i wygniatamy dokładnie spód. Nakłuwamy widelcem.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok.20 minut na termoobiegu.

Odstawiamy do wystudzenia.Na przestudzonym spodzie układamy
owoce, u mnie dość ciasno, pokrojone w plastry
truskawki. Blaszkę wstawiamy najlepiej do lodówki, wówczas wylewana
galaretka będzie jeszcze szybciej tężeć.

Zalewamy tężejącą
galaretką, uważając by nie była zbyt rzadka, bo wsiąknie nam w spód.


Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki.





Smacznego :-)