ßßß Cookit - przepis na KOKOSOWE CIASTKA Z KLEIKU RYŻOWEGO, BEZGLUTENOWE

KOKOSOWE CIASTKA Z KLEIKU RYŻOWEGO, BEZGLUTENOWE

nazwa

Wykonanie

Do upieczenia ciastek na bazie kleiku ryżowego zainspirowała mnie znajoma. Prawdę powiedziawszy przez myśl mi wcześniej nie przeszło, by piec ciastka z kleiku. No ale cóż, zawsze kiedyś musi być ten pierwszy raz. Poszperałam trochę w necie i natknęłam się na ten właśnie przepis. Uznałam, że może to być idealne połączenie, I nie zawiodłam się. Ciasteczka wyszły tak pyszne, że zniknęły dosłownie w mgnieniu oka. Na drugi dzień była powtórka, tym razem już z podwójnej porcji, tak by wszyscy się na nie załapali... :-)
Przepis jednak lekko zmodyfikowałam, dodałam więcej kleiku, by nie były aż tak tłuste. Z podanych składników wychodzi ok.30 sztuk.
Składniki:
- 250g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki
- 100g ksylitolu lub cukru trzcinowego (lub po połowie ksylitolu i cukru)
- 100g wiórków kokosowych
- 3 jajka
W misie miksera umieścić zimne masło, dodać ksylitol i /lub cukier trzcinowy, kleik, jajka oraz wiórki kokosowe. Dokładnie wyrobić kruche ciasto. Można również posiekać ciasto nożem i zagnieść ręcznie.
wersja z cukrem trzcinowym i z ksylitolem (po 50g)
Z wymieszanego ciasta odrywamy kawałki i toczymy dłońmi kule wielkości orzecha włoskiego, odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Następnie przyduszamy każde ciastko widelcem, tak by utworzył się wzorek.
Blaszkę z ciachami wstawiamy do lodówki i zapełniamy drugą.
Schłodzone ciastka (u mnie 10 minut) wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy na termoobiegu, do lekkiego przyrumienia, u mnie pierwsza blaszka 17 minut, następne już tylko 15.
Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia i dopiero wówczas zdejmujemy z blaszki.
Smacznego :-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2015/06/kokosowe-ciastka-z-kleiku-ryzowego.html