Wykonanie
Pyszne i bardzo zdrowe
ciasteczka maślane z dodatkiem
orzechów brazylijskich i
jagód goji, to idealne drugie śniadanie dla naszych dzieci, ale i dla nas również. Moje dziewczyny, zarówno te starsze jak i najmłodsza (wielka fanka zdrowej żywności) wprost je uwielbiają. Polecam bardzo gorąco, może zasmakują również i Wam. Mają cudowny aromat i meeega smak. :-)Z przepisu wychodzą 2 pełne blaszki z piekarnika. Zamknięte szczelnie w puszce mogą być dłuższy czas, tylko czy się uchowają...:-)Składniki:- 550g
mąki orkiszowej białej, u mnie typ750 (lub pszennej trochę mniej)- 350g twardego
masła- 160g
ksylitolu (lub
cukru)- 60g
owoców goji- 100g
orzechów brazylijskich (lub innych)- 2 łyżki
mleka owsianego (lub zwykłego, ewentualnie
wody)- szczypta
soliJagody goji zalać w kubeczku wrzątkiem, zamieszać i odstawić na ok.5 minut.
Orzechy brazylijskie pokroić na mniejsze kawałki. Można oczywiście użyć innych
orzechów ale te nadają
ciasteczkom rewelacyjny smak.
Owoce goji odsączyć i wyłożyć do przestudzenia.
W misie miksera umieścić
mąkę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki
masło, szczyptę
soli oraz
ksylitol i
mleko, i przy pomocy haka wyrobić kruche ciasto. Oczywiście można ciasto zagnieść ręcznie. Ja już niestety zrobiłam się wygodna i tę czynność wykonuje za mnie mikser.Na końcu dodajemy
jagody goji i kawałki
orzechów. Mieszamy do połączenia składników.
Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować wałeczek, zawinąć każdy w folię spożywczą i schłodzić w lodówce. Ja schładzam ok.15-30 minut w komorze 0*C. Może być dłużej. Wyjmujemy pojedyncze wałeczki i kroimy na plastry ok.0,5cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Można przygotować sobie od razu dwie blaszki i tę oczekującą wsunąć do lodówki. Wyjmujemy blaszkę z lodówki bezpośrednio przed wkładaniem do piekarnika.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C z termoobieg ok.15 minut, lub w 200*C program góra-dół.ok.15-20 minut.
Smacznego :-)