ßßß Cookit - przepis na CUDNE, BUŁECZKI PSZENNO-ORKISZOWE, BEZ WYRABIANIA

CUDNE, BUŁECZKI PSZENNO-ORKISZOWE, BEZ WYRABIANIA

nazwa

Wykonanie

To chyba, a raczej na pewno najłatwiejsze bułki jakie miałam okazję robić, a upiekłam już tych bułek najróżniejszych mnóstwo. Nie potrzebujemy do ich przygotowania miksera, wystarczy nam tylko miska i drewniana łopatka do wymieszania całości. A później już tylko trochę cierpliwości, by ciasto wyrosło i by mogły się upiec. Zajmuje to naprawdę niewiele, w międzyczasie możemy zająć się innymi sprawami. Bułki przygotowuję z "doskoku". Już kiedyś pisałam, że uwielbiam piec bułki, te dodatkowo mają tę zaletę, że nie potrzeba do nich żadnych umiejętności, nawet dzieci bez problemu sobie z nimi poradzą. Mają nie tylko cudny wygląd ale i smak. Bardzo zauroczyły nas te duże dziury. Czyż nie są urocze...? Przepis z książki: "NASZE JEDZENIE- naturalnie! "
Przy okazji dowiedziałam się, że im mniej drożdży użyjemy do pieczenia chleba (bułek) tym dłużej ciasto pozostanie świeże i nie wyschnie tak szybko. Potrzebujemy tylko wówczas trochę więcej czasu na wyrastanie, ale nasza cierpliwość zostanie nagrodzona znacznie smaczniejszym i bardziej treściwym pieczywem.
Tak więc zachęcam do przetestowania przepisu. Bułki nie rośną imponująco wysokie ale za to smak i wygląd rekompensują ich wielkość.
Składniki:
- 300g mąki pszennej (u mnie typ650)
- 200g mąki orkiszowej (u mnie typ750)
- 8g świeżych drożdży
- 400ml letniej wody
- 150g jogurtu naturalnego (użyłam mój własny)
- 25g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 10g soli (u mnie himalajska)
Posypka:
- 1 żółtko
- 1/2 łyżki tłustego mleka (u mnie 3,2%)
- 15g ziaren do posypania: maku i/lub sezamu
Drożdże rozkruszyć do miski, dodać do nich letnią wodę i zamieszać do rozpuszczenia. Następnie dodajemy resztę produktów i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok.2h, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po tym czasie bierzemy dużą łyżkę nabieramy ciasto i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na dwóch blachach pozostawiamy 12 takich kleksów, które następnie smarujemy delikatnie żółtkiem rozmąconym z mlekiem i posypujemy ulubionymi ziarnami.
Odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przykrycia na ok.30-40 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 225*C (termoobieg) ok.15 minut aż lekko się zarumienią. Ja piekę każdą blaszkę osobno, druga partia piecze się u mnie zawsze troszke szybciej, jakieś 12-13 minut im wystarcza. Po upieczeniu zdejmujemy bułki z blaszki i studzimy na kratce.
Zarabiam zawsze wieczorem i rano mamy na śniadanko pyszne bułeczki. Do tego własne masełko z ukwaszonej śmietanki i pomidory z działeczki - mniam... :-)
Smacznego :-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2014/09/cudne-bueczki-pszenno-orkiszowe-bez.html