Wykonanie
Pyszne i bardzo zdrowe
ciasteczka owsiane z dodatkiem pełnoziarnistej orkiszowej
mąki,
słonecznika i
jagód goji. Samo zdrowie w każdym kęsie.
Ciasteczka są bez laktozy, z
olejem kokosowym,
mlekiem owsianym i
ksylitolem. Polecam, szczególnie dla dzieci jako pożywne, zdrowe i smaczne drugie śniadanie.Składniki:- 500g
płatków owsianych górskich- 160g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ2000)- 110g
ksylitolu- 50g
jagód goji (można dać
żurawinę)- 120g
oleju kokosowego nierafinowanego- 100ml
mleka owsianego- 2 całe
jajka- 3 łyżki uprażonych
ziaren słonecznika (na suchej patelni)
Jagody goji (lub
żurawinę) zalać wrzątkiem i odsączyć.
Olej kokosowy lekko podgrzać, tylko do rozpuszczenia.
Jajka ubić.Do miski wsypać
płatki owsiane, pokrojone na mniejsze kawałki
jagody goji, dodać ubite
jajka z
ksylitolem i pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.Uformować kulki wielkości
orzecha włoskiego (mniejszego), ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i kulki spłaszczyć.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C na programie góra-dół, ok.15-20 minut. Ja piekłam 18 minut.Zostawić na blaszce do wystudzenia.
Smacznego :-)