Wykonanie
Na bazie szybkiego ciasta z
owocami i kruszonką, z dodatkiem
jogurtu i
oleju przygotowałam super muffinki. Puszyste, wilgotne i baaardzo smakowite. Tym razem
olej zamieniłam na stopiony
olej kokosowy by było jeszcze zdrowiej. Polecam, przygotowanie błyskawiczne (ja piekłam moje w nocy, zajęło mi to chwilę) a świetnie się sprawdzą w podróży jako zdrowa przekąska.Składniki na 12 sztuk:- 270g
mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 130g
ksylitolu (lub
cukru)- 1/2 szklanki
jogurtu naturalnego- 1/3 szklanki stopionego, letniego
oleju kokosowego lub zwykłego
oleju- 1/4 szklanki
mleka owsianego (lub zwykłego)- szczypta
soli- 1 pełna łyżeczka
proszku do pieczenia- 1-2 szczypty
sody- 2 średnie
jajka ("M")-
owoce (u mnie
maliny, po 2-3 na jedną muffinkę)Składniki kruszonki:- 35g
mąki orkiszowej białej- 20g zimnego
masła- 20g
ksylitolu- 1 łyżeczka
ksylitolu z prawdziwą
wanilią- 1 łyżka
mąki ziemniaczanejWszystkie składniki zagnieść, tworząc kruszonkę. Można do tego użyć hak miksera ale można również zagnieść i rozkruszyć ręcznie.W jednej misce umieścić składniki mokre (
jajka lekko roztrzepać) i całość wymieszać. W drugiej mieszamy składniki sypkie. Następnie zawartość miski z płynami przelewamy do miski z
produktami sypkimi i całość mieszamy, energicznie i niezbyt długo, tylko do połączenia składników.
Ciasto rozkładamy do papilotek do muffinek (najlepiej użyć łyżki do nakładania
lodów). W każdą muffinkę wcisnąć lekko
maliny i posypać przygotowaną wcześniej kruszonką.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.18-20 minut, do lekkiego zarumienienia, (z termoobiegiem).
Smacznego :-)