Wykonanie
Ulubione
ciasteczka mojej najmłodszej Córci, która uwielbia zarówno samą
żurawinę jak i
ciasteczka owsiane. Czym bardziej chrupiące tym lepsze. U nas zajada się nimi cała rodzinka. Polecam - bardzo pożywne, zdrowe i zarazem smaczne :-) Z przepisu wychodzi ok.40
ciasteczek.Składniki:- 500g
płatków owsianych górskich- 160g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ2000)- 110g
ksylitolu (lub
cukru)- 50g
suszonej żurawiny (najlepiej bez dodatku
cukru)- 120g
oleju kokosowego nierafinowanego (o zapachu
kokosa)- 100ml
mleka owsianego (lub innego, ew.
wody)- 3 łyżki uprażonych (na suchej patelni)
ziaren słonecznika- 2
jajka- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia (u mnie zawsze bezglutenowy)
Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. W tym czasie przygotować sobie pozostałe składniki. W kubeczku podgrzać lekko
olej kokosowy (tak, by stał się płynny).
Jajka ubić w misce (wystarczy ręczną trzepaczką).
Żurawinę odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Do miski z
jajkami dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości
orzecha włoskiego, które następnie spłaszczamy i układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok.25 minut (do lekkiego zrumienienia ), bez termoobiegu, tylko program góra-dół .Z termoobiegiem - krócej.Studzimy na blaszce. Wystudzone najlepiej przechowywać w metalowej puszce.
Smacznego ;-)