Wykonanie
Chrusty, chruściki,
faworki, różne nazwy, ten sam przysmak. Pyszne, kruche, chrupiące... idealne na tłusty czwartek ale nie tylko. Przepis pochodzi z gazetki Chaty Polskiej, oryginał był na
mące pszennej (po prawej stronie składników wersja oryginału), moje są na orkiszowej, obficie obsypane mielonym
ksylitolem. Pychotka... ;-)Składniki:- 650g
mąki orkiszowej (u mnie typ 750) / lub 600g
mąki pszennej- 35g
masła / 2 łyżki- 210g gęstej, kwaśnej
śmietany 18% / 6 łyżek- 1 łyżka
spirytusu- szczypta
soli- 5
żółtek- 1 łyżeczka mielonego
ksylitolu / lub pudru+ dodatkowo :- ok.1litr
oleju do smażenia, u mnie
olej kokosowy bezzapachowy- mielony
ksylitol lub puder do posypaniaWszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i mieszamy do połączenia składników. Można również wyrobić ciasto ręcznie.Z wyrobionego ciasta formujemy gładką kulę (u mnie 2), zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy na ok.40 minut.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, składamy na kilka warstw i ponownie wałkujemy. Czynność powtarzamy jeszcze 1-2
razy.Po kilku rozwałkowaniach i składaniach ciasto jest odpowiednio napowietrzone i gotowe do wykrawania i smażenia.
Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i każdy rozwałkowujemy na bardzo cienki płat, czym cieńszy tym lepiej) . Z ciasta wykrawamy radełkiem (lub nożem) pasy, które następnie dzielimy na krótsze kawałki. Każdy nacinamy pośrodku. Przez nacięcie w środku przewlekamy koniec ciasta, by uzyskać odpowiedni kształt.Po przygotowaniu wszystkich kawałków ciasta rozgrzewamy w garnku
olej , podgrzewamy go do temp.ok180*C i smażymy nasze
faworki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je na ręczniku kuchennym.
Obficie posypujemy mielonym
ksylitolem lub pudrem i zajadamy.
Smacznego ;-)