ßßß Cookit - przepis na CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI JASNY Z ZIARNAMI NA DROŻDŻACH

CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI JASNY Z ZIARNAMI NA DROŻDŻACH

nazwa

Wykonanie

Po chlebie orkiszowym pełnoziarnistym, który piekłam poprzednio przyszła kolej na następny "eksperyment". Tym razem na chleb z mąki jasnej- taki ostatnio preferuje moja rodzinka, to chyba po latach jadania chleba z mąki pełnoziarnistej... Mam nadzieję, że to tylko chwilowa odmiana, choć z drugiej strony ten chlebek i tak zdrowszy jest od tego sklepowego.
Tak więc polecam wielbicielom jaśniejszych chlebów ale nie tylko, chlebek bardzo warty wypróbowania. A co najważniejsze baaardzo łatwy do wykonania , po co nam gotowe mieszanki do wypieku, skoro możemy stworzyć swoją własną recepturę i dodać to, co najbardziej lubimy. Poniżej przedstawiam moją koncepcję, można składniki zmieniać, zamieniać , on i tak chyba zawsze wyjdzie. Jedynie odradzam pieczenie chleba z samej mąki żytniej, ten potrzebuje odpowiedniego traktowania...lubi mieć zakalec... niestety.
Składniki:
- 2,5 szkl mąki orkiszowej jasnej ( u mnie typ 750)*
- 0,5 szkl mąki żytniej chlebowej ( jasnej)*
- 1,5 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
- 25g drożdży
- po 40g ziaren ( siemię lniane, słonecznik,dynia- łącznie 120g)
- 50g ziaren amarantusa
- 40g płatków orkiszowych
- 0,5l ciepłej wody
* z lekkim czubkiem
Drożdże rozkruszyć w kubeczku z 1 szklanką ciepłej wody( nie gorącej) i płatkami orkiszowymi. Odstawić na ok.15 minut aż płatki wypłyną na wierzch.
Do miski wsypać mąki,ziarna, dodać sól, zamieszać. Następnie dodać wyrośnięty zaczyn oraz resztę wody . Zamieszać całość, najlepiej drewnianą kopyścią. Przełożyć do formy wysmarowanej lekko olejem kokosowym( przy silikonowych formach) lub posmarowanej i wysypanej mąką. Dokładnie poprzyduszać, wygładzić łyżką maczaną w wodzie, obsypać makiem lub innymi ziarnami, spryskać wodą i odstawić na ok.15 minut.
Po tym czasie ciasto powinno ładnie wyrosnąć.
Wstawiamy je do nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy ok.35 minut ( termoobieg).
Wyjmujemy z formy i studzimy.
Smacznego :-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2013/12/chleb-orkiszowy-jasny-z-ziarnami.html