ßßß Cookit - przepis na PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU

PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU

nazwa

Wykonanie

Tradycyjnie już od kilku lat moje córki w gronie przyjaciół pieką i ozdabiają pierniczki na święta. Jest to bardzo miły zwyczaj. Przyjemnie spędzony wspólnie czas. Wiem, że z wielką tęsknotą co roku wszyscy na ten dzień czekają... Wytwarzają je w olbrzymich ilościach... :-) Samo pieczenie nie sprawia im aż takiej frajdy jak ich ozdabianie. Radości jest przy tym co niemiara. Czas spędzony na wspólnym ozdabianiu (często do późnych godzin nocnych) - bezcenny...
W tym roku by wyjść naprzeciw ich trudom ( nasze poprzednie ciasto troszkę trudne było w wyrabianiu) postanowiłam przetestować wcześniej przepis od mojej ulubionej blogerki . I tak oto już dzisiaj pierwsza tura pierniczków, która z oczywistych względów świąt niestety nie doczeka. Ale co tam , w weekend będą następne, już ze sprawdzonej receptury i oczywiście w większej ilości. Tych pierniczków nie będę ozdabiać gdyż to jest ich zdrowsza wersja - bez cukru (a lukry i posypki to niestety sam cukier)*. Przepis troszkę zmodyfikowany ze względu na użycie mąki orkiszowej zamiast pszennej.
* wersja tegoroczna z lukrem na pudrze trzcinowym, ozdobione orzeszkami i migdałami.
Dodane 12 . 12.15r.
Składniki na ok.100-150 pierniczków:
- 530-550g mąki orkiszowej białej typ750*, (lub pszennej 500g)
- 125g masła
- 200g miodu
- 180g ksylitolu (najlepiej mielonego) lub cukru trzcinowego
- 2-3 płaskie łyżeczki przyprawy piernikowej( u mnie Kotanyi- chyba jedyna bez dodatku cukru i mąki)
- 1 łyżeczka z czubkiem sody oczyszczonej 10g
- szczypta soli
- 1 duże jajko
*Mąki orkiszowej typ750 można od razu dać 550g i wymieszać do połączenia składników, ciasto ma idealną konsystencję. (dodane 12.12.15r)
Masło, miód, przyprawę do piernika i ksylitol lub cukier trzcinowy (jeżeli nie mamy mielonego) lekko podgrzać ale nie gotować. Masa musi być płynna.
Do miski wsypać mąkę ( dałam 530g, ale myślę, że można więcej - najlepiej powoli dosypywać w trakcie wyrabiania), szczyptę soli, sodę i mielony ksylitol
( gdy takowy posiadamy, jeżeli mamy w kryształach dodajemy go do masła i miodu). Do miski wlewamy rozpuszczone masło z miodem i resztą składników, dodajemy jajko i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Ja użyłam do tego malaksera.
Gotowe ciasto podzielić na 4 części, każdą zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce- przynajmniej 2h. Można całą noc. Ciasto można wyjąć z lodówki kilka minut przed wałkowaniem.
Ja wałkowałam zimne , prosto z lodówki, było mniej klejące. Przy ogrzaniu zaczynało się lepić. Można lekko podsypywać mąką, ja obyłam się bez, ale ciasto musi być dość chłodne.
Wycięte pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku. Można piec w temp.170*C ok.10-13 minut (termoobieg) lub 200*C ok.5-6 minut (również termoobieg). Testowałam obydwa czasy i temperatury. I obydwa są ok.
Polecam doskonałe korzenne ciasteczka :-)
Najlepiej przechowywać je w zamkniętej puszce, nawet do kilku tygodni.
Smacznego :-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2013/11/pierniczki-swiateczne-na-mace.html