Wykonanie
Ciasto , które już jakiś czas temu podbiło nasze podniebienia. Jest przepyszne, bardzo delikatne ( w pierwszym dniu smakuje jak delikatna pianka, w następnych jak typowy sernik) a dodatek
stewii zamiast części
ksylitolu czyni je jeszcze mniej kalorycznym, nie odbierając mu smaku.Odkąd kupiłam tę obecną
stewię kombinuję z nią coraz częściej , zastępując nią na razie choć częściowo
cukier ( w moim przypadku
ksylitol). Poprzednia
stewia , którą miałam miała troszkę
dziwny posmak, nie każdemu on odpowiadał, natomiast ta jest cudna- posmaku nie ma żadnego. Niewtajemniczeni nie chcą wierzyć , że użyta jest do pieczenia. Ten naturalny słodzik jest równie zdrowy jak
ksylitol a znacznie od niego tańszy i co najważniejsze nie ma wcale kalorii . Tak więc dzisiaj pierwszy ale na pewno nie ostatni przepis z jej użyciem. Polecam !Składniki na kruche ciasto:- 3 szkl
mąki orkiszowej- 5
żółtek- 1 łyżka
ksylitolu z
wanilią ( lub
cukier waniliowy)- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 200g zimnego
masła- 1/3 szkl
ksylitoluWszystkie składniki umieścić w malakserze i miksować do uzyskania zwartej kuli kruchego ciasta. Można również wyrobić ręcznie. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną rozkruszyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( poprzyduszać). Drugą zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce.Składniki na masę
śmietanową:- 1200g kwaśnej
śmietany ( u mnie 800g
śmietany 18% i 400g
jogurtu greckiego)- 5
białek- szczypta
soli- 1/4 szkl
ksylitolu- 60 kropli
stewii fluid- 2 op. budyniu
waniliowego bez
cukruDodatkowo :- 400g
malin ( dałam mrożone)
Białka umieścić w misie miksera i ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodać kroplami
stewię ( tak by dobrze wymieszała się z
białkami). Pod koniec dodać
ksylitol. Piana powinna być gęsta i błyszcząca.Do piany dodać proszek budyniowy . Następnie delikatnie dodawać
śmietanę i
jogurt i delikatnie zamieszać .Masę wyłożyć na kruchy spód, wyrównać. Wysypać mrożone
maliny. Na górę rozkruszyć drugą część ciasta.
Piec w temp.180* termoobieg ok.50 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Oprószyć mielonym
ksylitolem lub pudrem.Smacznego :-)