ßßß Cookit - przepis na ŚMIETANOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE Z MALINAMI - ZE STEWIĄ

ŚMIETANOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE Z MALINAMI - ZE STEWIĄ

nazwa

Wykonanie

Ciasto , które już jakiś czas temu podbiło nasze podniebienia. Jest przepyszne, bardzo delikatne ( w pierwszym dniu smakuje jak delikatna pianka, w następnych jak typowy sernik) a dodatek stewii zamiast części ksylitolu czyni je jeszcze mniej kalorycznym, nie odbierając mu smaku.
Odkąd kupiłam tę obecną stewię kombinuję z nią coraz częściej , zastępując nią na razie choć częściowo cukier ( w moim przypadku ksylitol). Poprzednia stewia , którą miałam miała troszkę dziwny posmak, nie każdemu on odpowiadał, natomiast ta jest cudna- posmaku nie ma żadnego. Niewtajemniczeni nie chcą wierzyć , że użyta jest do pieczenia. Ten naturalny słodzik jest równie zdrowy jak ksylitol a znacznie od niego tańszy i co najważniejsze nie ma wcale kalorii . Tak więc dzisiaj pierwszy ale na pewno nie ostatni przepis z jej użyciem. Polecam !
Składniki na kruche ciasto:
- 3 szkl mąki orkiszowej
- 5 żółtek
- 1 łyżka ksylitolu z wanilią ( lub cukier waniliowy)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g zimnego masła
- 1/3 szkl ksylitolu
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i miksować do uzyskania zwartej kuli kruchego ciasta. Można również wyrobić ręcznie. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną rozkruszyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( poprzyduszać). Drugą zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce.
Składniki na masę śmietanową:
- 1200g kwaśnej śmietany ( u mnie 800g śmietany 18% i 400g jogurtu greckiego)
- 5 białek
- szczypta soli
- 1/4 szkl ksylitolu
- 60 kropli stewii fluid
- 2 op. budyniu waniliowego bez cukru
Dodatkowo :
- 400g malin ( dałam mrożone)
Białka umieścić w misie miksera i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodać kroplami stewię ( tak by dobrze wymieszała się z białkami). Pod koniec dodać ksylitol. Piana powinna być gęsta i błyszcząca.
Do piany dodać proszek budyniowy . Następnie delikatnie dodawać śmietanę i jogurt i delikatnie zamieszać .
Masę wyłożyć na kruchy spód, wyrównać. Wysypać mrożone maliny. Na górę rozkruszyć drugą część ciasta.
Piec w temp.180* termoobieg ok.50 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Oprószyć mielonym ksylitolem lub pudrem.
Smacznego :-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2013/10/smietanowiec-na-kruchym-ciescie-z.html