Wykonanie
Chyba jeszcze nigdy tak szybko nie zniknęły u mnie
ciasteczka ze stołu tak jak te.
Ciastka są miękkie(nie kruche), a marcepan, który się w nich znajduje tak uzależnia, że nie można przestać ich jeść:)Świetne połączenie, szkoda tylko, że ma dużo kalorii. Przepis znalazłam tutaj .Składniki:-125g
masła-75g
ksylitolu-100g masy marcepanowej-3 krople
olejku migdałowego-1 jajko+2
żółtka-200g
mąki orkiszowej
Masło o temp. pokojowe utrzeć z
ksylitolem i marcepanem na gładką masę. Dodawać porcjami zmieszane ze sobą
żółtka,
jajko i
olejek migdałowy, a następnie przesianą
mąkę. Wszystko razem dokładnie wymieszać.Ciasto natychmiast po jego zrobieniu(dopóki jest jeszcze plastyczne) formować lub wycinać różne kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z
ciasteczkami pozostawić do zastygnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie piec w temp. 190 * C przez ok. 15 minut na jasnozłoty kolor.
Smacznego!:)