Wykonanie
Przepis znalazłam tutajSkładniki na kruche ciasto:- 2 szklanki
mąki orkiszowej ( u mnie typ700)- pół szklanki
mąki orkiszowej pełnoziarnistej- 200g
masła- 3/4 szklanki
ksylitolu(lub
cukru)- 2
żółtkaSkładniki na nadzienie:- 200g
orzechów mielonych włoskich- pół szklanki
mleka- 5 łyżek
ksylitolu- łyżeczka
cukru migdałowego( lub trochę
olejku migdałowego)Składniki na kruche ciasto zagnieść, podzielić na dwie części i odstawić na 15 min. do lodówki. W tym czasie zmielić
orzechy oraz podgrzać
mleko, w którym rozpuszczamy
ksylitol.
Mleko studzimy i dodajemy do niego
orzechy i
olejek migdałowy. Powstanie z tego masa do
ciasteczek. Jedną część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i posmarować przestudzoną 1/2 masy orzechowej. Zwinąć w rulonik i odłożyć do lodówki na co najmniej 15 minut. Z drugą częścią postępujemy tak samo.Gdy ciasto się schłodzi, pokroić na około 1cm plasterki i poukładać na blaszce wyłożonej papierem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 20 min. Zostawić na blaszce do wystygnięcia.
Smacznego!:)