Wykonanie
Dziś kolejny przepis na sezonowe
owoce. Tym razem będą to
powidła śliwkowe z
cynamonem,
gałką muszkatołową i
kakao. Połączenie idealne i niezwykle smaczne. Myślę, że w święta bożonarodzeniowe będzie jak znalazł ale nie tylko:)- 2,5 kg miękkich
śliwek-
cukier do smaku- 1 opakowanie ( 15g)
cynamonu- 4 łyżki
kakao- 1 łyżka
gałki muszkatołowejŚliwki myjemy, pozbywamy pestek i wrzucamy do garnka z nieprzywierającym dnem. Zaczynamy smażenie i smażymy na wolnym ogniu dość długo. Ja smażyłam dwa dni i to podobno jest szybko. Kiedy powidła będą gęstnieć dodajemy
cukru do smaku, oraz pozostałe
przyprawy. Mieszamy i dalej smażymy. Powidła są gotowe kiedy z łyżki nic nie spływa. Ponieważ nie ma tu żadnych środków konserwujących należy je zapasteryzować przez 15 min od zagotowania.