ßßß Cookit - przepis na Śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie

nazwa

Wykonanie

Śledź w śmietanie - potrawa idealna na świąteczny stół , jako przekąska czy danie postne. Zawsze śledzie kupowałam dla wygody - dziś postanowiłam je zrobić własnoręcznie, zwłaszcza, że przepis od lat w zeszyciku sobie tkwił. Przedstawiam więc Wam pomysł na śledzia w śmietanie, który musi sobie dzień lub dwa poleżeć , żeby wszystko się "przegryzło":)
- 3 filety śledzi w occie
- 1 jabłko - duże, kwaskowate
- 2-3 ogórki kiszone
- 1 duża cebula lub 2 małe
- 2 łyżki majonezu
- 200 ml śmietany 18%
- sól, pieprz do smaku
Śledzie myjemy, osuszamy, usuwamy ogonek i ości, kroimy w kawałeczki. Ogórki jabłko i cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odsączamy z nadmiaru soku. Łączymy ze śledziem. Majonez mieszamy ze śmietaną a następnie z pozostałymi składnikami. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Źródło:http://malpandom.blogspot.com/2013/12/sledzie-w-smietanie.html