Wykonanie
Dziś pyszne
mięsko jakim jest
łopatka wieprzowa. Zazwyczaj przygotowuję z niej mielone lub gulasz ale tym razem postanowiłam ją upiec. Marynowanie zajmuje trochę czasu ale warto poczekać. Nie usuwajcie też warstwy tłuszczowej z
mięsa bo dodaje ona niesamowitego waloru
smakowego . Jak będziecie wybierać więc
mięso w sklepie patrzcie aby było zaopatrzone w odpowiednią ilość
słoniny ;)- 1.3 kg
łopatki wieprzowej- szklanka czerwonego
wytrawnego wina- 2 łyżki
ziół prowansalskich- 100ml
oleju- 1 łyżka czerwonej
słodkiej papryki w proszku- 1 łyżeczka ostrej
czerwonej papryki w proszku- 1 łyżka
tymianku- 4 ząbki
czosnku-
sól,
pieprzWino łączymy z
olejem i wszystkimi
przyprawami.
Mięso myjemy, osuszamy i dokładnie nacieramy marynatą z każdej strony. Układamy w misce, zalewamy marynatą, przykrywamy tak aby powietrze się nie dostało do
mięsa i marynujemy ok. 48 godzin, co 12 godzin przekładając
mięso. Po tym czasie obwiązujemy
mięso dokładnie sznurkiem, nadając mu ładny kształt. Robimy w
mięsie nakłucia i wkładamy w nie pokrojony w cząstki
czosnek. W jedno nakłucie kawałek
czosnku. Obsmażamy na gorącym tłuszczu z każdej strony i układamy w naczyniu żaroodpornym. Obsypujemy
solą i
pieprzem, zalewamy marynatą i tłuszczem ze smażenia, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy godzinę w temp. 170C ( piekarnik z termoobiegiem) a następnie zdejmujemy folię i podpiekamy ok. 20-30 min.
Mięso po wyjęciu z piekarnika powinno trochę "odpocząć" - przynajmniej 10 - 20 min . Wtedy możemy je kroić.