Wykonanie
Przepis na tę
sałatkę znalazłam przeglądając swoje książeczki dot. kuchni włoskiej czyli mojej ulubionej. Nie miałam wszystkich składników więc dałam te ktore miałam, dodałam swoje "dodatki" i wyszła super
sałatka, która będzie u mnie częstszym gościem. Jeśli nie wierzycie mi na słowo proponuję samemu spróbować :)- 3 małe kolorowe
papryki ( u mnie czerwona, zielona i żółta)- 8-10
pomidorków koktajlowych- 1 średniej wielkości
ogórek szklarniowy- pół pęczka
natki pietruszki- 1 łyżka świeżego
tymianku ( ew. suszonego)-
oliwa z oliwek- 100g
boczku wędzonego-
sól,
pieprz do smaku
Papryki myjemy, osuszamy, pozbawiamy gniazd nasiennych a następnie kroimy w cienkie paski. Wrzucamy do miski.
Pomidorki myjemy, kroimy w ćwiartki - dorzucamy do
papryk.
Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w pół plasterki.
Boczek kroimy w cienkie paski lub kosteczkę, podsmażamy na chrupko . Dorzucamy do warzyw. Dodajemy posiekane
zioła i
oliwę z oliwek ( do smaku ale, żeby warzywa w niej nie pływały) , mieszamy , doprawiamy do smaku.