Wykonanie
Coś szybkiego i smacznego na obiad - moje propozycja Krokodyl nakarmiony
papryką i
kiełbasą - łatwy, prosty , tani , smaczny - cóż więcej chcieć? Zapraszam :)
- 1 opakowanie
ciasta francuskiego- 2 kolorowe
papryki- ulubiona
kiełbasa- kawałek pełnoziarnistej
bagietki-
jajko do posmarowania
Ciasto francuskie rozkładamy i odcinamy mały paseczek na dodatki i odkładamy. Prostokątne ciasto układamy węższym końcem do siebie i dłuższymi końcami po bokach. W środku ciasta robimy radełkiem lub zwykłym nożem ukośne nacięcia -jakbyśmy choinkę chcieli wyciąć z tym, że na środku musi pozostać nietknięte
na środek układamy
kiełbasę a na nią
paprykęteraz zawijamy pojedyncze kawałki na skos układając coś w rodzaju warkoczyka
następnie tylną część zawijamy i tworzymy ogon
Teraz tworzymy przód - formując paszczę Krokodyla
Do pozostawionego wcześniej kawałka dokładamy wycięte z
papryki koła i tworzymy oczy , które nakładamy i doczepiamy do paszczy
Z
bagietki wycinamy dwie łapki i doczepiamy do krokodyla a jeśli zostaną nam kawałeczki ciasta robimy zgrubienia na skórze krokodyla - całość smarujemy roztrzepanym
jajkiem.\
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( przy termoobiegu - bez termoobiegu 200) i pieczemy około 20 minut :)
Przepis dodaję do akcji :