Wykonanie
Kolejna kolorowa propozycja na pierwszy wiosenny weekend. Skoro nie ma wiosny za oknem trzeba ją stworzyć na talerzu :)- 250 g
mąki- 1
margaryna Kasia- 100g
cukru pudru- 2
jajka- 100 g
mascarpone- 150ml
śmietany 30%- 50 g
cukru pudru- 3
owoce kiwi- pół puszki
brzoskwiń w zalewie-
maliny do dekoracjiZ
mąki,
jajek,
margaryny i 100 g
cukru pudru zagniatamy kruche ciasto. Ma być elastyczne i ładnie odchodzić od ręki. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy rozwałkowujemy i wykrawamy koła wielkości naszych foremek to małych tart. Z podanego przepisu wyjdzie Wam spokojnie 12 małych tart- lub możecie zrobić jedną dużą. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180C ( ja mam termoobieg więc pewnie bez niego będzie 200) i pieczemy aż zbrązowieją jakieś 10-15 minut. Jak robicie jedną dużą tartę - wtedy czas pieczenia jest ciut dłuższy. Po upieczeniu studzimy.
Kiwi miksujemy na gładki mus. To samo robimy z
brzoskwiniami ale w osobnej miseczce. W trzeciej misce miksujemy ze sobą
serek mascarpone,
śmietankę i 50 g
cukru pudru. Na wystudzone tartalerki nakładamy trochę masy
mascarpone i po łyżeczce musu z
kiwi i
brzoskwiń. Wszystko dekorujemy
malinami.