ßßß Cookit - przepis na Likierek "Miętusek"

Likierek "Miętusek"

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię likierki ale nigdy ich nie robiłam . ten jest pierwszy:) Ma cudowny aromat i jest bardzo smaczny :) Planuję zrobić teraz ciasto Świerszcz :) Zapraszam na kieliszeczek :)
Likier " Miętusek "
- 30 dkg cukierków miętowych
- 1 szklanka cukru
- około 70 ml wody
- 150 ml spirytusu
Cukierki rozpuszczamy w 1/2 litra gorącej wody , na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy cukierki się rozpuszczą dodajemy cukier. Gdy cukier się rozpuści próbujemy . Cukierki miętowe są o różnej mocy- trzeba spróbować czy nie trzeba dosłodzić lub dolać wody. Ja miałam mocno miętowe więc dolałam jeszcze wody. Kiedy całość ostygnie dodajemy spirytus, mieszamy i odstawiamy na co najmniej 12 godzin w chłodne miejsce.
Źródło:http://malpandom.blogspot.com/2013/03/likierek-mietusek.html