Wykonanie
To danie
jadłam jako studentka, nie pamiętam przez kogo zostało zrobione. Starałam się je odtworzyć z pamięci i wyszło bardzo smaczne. Stanowi także smaczny dowód na to, że
makaron wybornie smakuje z
ryżem:)- 1 szklanka
ryżu- 1 szklanka drobnego
makaronu- 3 łyzki
oleju- 1 litr
bulionu ( może być warzywny)- kilka plasterków
żółtego seraNa patelni rozgrzewamy
olej. Kiedy nabędzie wystarczającej temperatury wrzucamy
ryż i
makaron i smażymy aż
ryż stanie się szklisty a
makaron lekko zbrązowieje. Wtedy zaczynamy dodawać
bulion. Dolewamy małymi porcjami i mieszamy do momentu całkowitego wchłonięcia. Małą blachę z kominem smarujemy
masłem na spód dając trochę
sera. Przekładamy cały
makaron wraz z
ryżem i na wierzch znów kładziemy
ser. Zapiekamy w temp 180 ok 15 min. Można to danie jeść jako dodatek do
mięs czy
sałat ale sam w sobie jest na tyle smaczny, że można traktować go jako osobne danie.
Zamiast formy z kominem można użyć małej keksówki i wyłożyć ją folią aluminiową.