Wykonanie
Muszę przyznać , że bardzo długo nie umiałam smażyć naleśników, strasznie mnie to drażniło. Zapomniałam najprostszej zasady, że trening czyni mistrza. Po usmażeniu tysiąca mniej więcej sztuk zaczęły wychodzić prawie idealne :) Dziś podaję przepis na nie- na razie bez nadzienia tylko przepis podstawowy dla wszystkich chętnych do nauki :)Naleśniki :)- 250 gr
mąki- 1
jajko- 1 szklanka płynu ( pół szklanki
wody gazowanej, pół szklanki
mleka)- 1 łyżka
cukru pudru- 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego- 1 łyżeczka
syropu klonowegoWszystko razem mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut, żeby się składniki połączyły. Ciasto powinno
mieć konsystencję
śmietany. Smażymy na małej ilości tłuszczu ( ja smaruję patelnię pędzelkiem). Z tej porcji powinno wyjść ok 6-10 naleśników. Zależy od wielkości patelni i grubości naleśnika. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy
mleka lub
wody natomiast jeśli za rzadkie dodajemy
mąkę. Jeśli Wam od razu nie wyjdzie nie przejmujcie się - wprawa w naleśnikach przychodzi wraz z ilością usmażonych sztuk:)
To jest przepis na ciasto do słodkiego nadzienia:)