Wykonanie
Pasują do kotleta mielonego i zrazów zawijanych. Można je podawać na ciepło i na zimno, ugotowane lub surowe, zawierają mnóstwo witamin, są przy tym tanie, a nadal ich nie doceniamy.Jednym słowem - przypomnijmy sobie o buraczkach, bo....
burak to brzmi dumnie :)Składniki - proporcje dla dwojga dorosłych głodomorów5
buraków średniej wielkości1
czerwona cebula (można też użyć białej)2 łyżki
octu winnego2 łyżko
oleju roślinnego2 łyżki
soku z cytryny (można zastąpić kwaskiem
cytrynowym lub użyć amchur)1 łyżeczka
cukrusól i
pieprz do smakuopcjonalnie można dodać przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnkuPrzygotowanieRobiąc zakupy staram się wybierać
buraki podobnej wielkości, dzięki temu wszystkie są ugotowane w tym samym czasie.
Buraczki dokładnie umyć, ale nie obierać. Przełożyć do garnka, zalać zimną
wodą i gotować do miękkości.Czas gotowania zależy od wielkości
buraków i średnio wynosiokoło 60 minut - małeokoło 90 minut - średnieokoło 120 minut - duże
Buraczki można też przygotować w:- szybkowarze - czas gotowania skróci się wówczas do 15-25 minut- lub piekarniku (przed pieczeniem każdy
buraczek zawijamy w folię aluminiową) - pieczemy w zależności od wielkości
buraków od 60 do 90 minut w temperaturze 180-190 stopniUgotowane
buraki ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę bardzo drobno posiekać i dodać do
buraczków. Całość przyprawić
octem,
sokiem z cytryny,
cukrem,
solą i
pieprzem i dokładnie wymieszać. Przed podaniem odstawić na godzinę do lodówki.W Arabii Saudyjskiej zamiast
soku z cytryny czy kwasku
cytrynowego dodawałam amchur - sproszkowane zielone
mango, które nadawało surówce z
buraków ciekawy kwaśno-słodkawy smak