Wykonanie
Suszone owoce i warzywa mogą stanowić doskonałą
przyprawę do wszelakich dań i zdrową smaczną przekąskę na chłodne zimowe wieczory.Skoro można przygotować
chipsy z
ziemniaków, to proponuję abyście też spróbowali
chipsów ogórkowych w kilku wariantach
smakowych.W postaci zmielonej mogą służyć jako jedna z przypraw do dipów, labnehu lub
masła ziołowegoSkładniki3 kg twardych
ogórków gruntowych lub wężowychDodatki2-3 pęczki
koperku i
sól do smaku lubjedna z przykładowych mieszanek przeprawowychwariant pierwszy - 1 łyżka stołowa
soli i 1 łyżka
papryki chili lubwariant drugi - 1 łyżka słowa
soli, 1 łyżeczka mielonego
pieprzu i 1 łyżka suszonego
tymianku lubwariant trzeci - 1 łyżka słowa
soli, 1 łyżeczka mielonego
pieprzu, 1 łyżka stołowa mielonego
czosnku i 2 pęczki posiekanego
koperkuwariant czwarty - 1 łyżka stołowa
soli i..... Wasze ulubione
zioła lub
przyprawyPrzygotowanie
Koperek umyć i posiekać.
Ogórki umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości około 1 do 3mm. Jeśli po ususzeniu zamierzamy je zmielić, to
ogórki należy pokroić na jak najcieńsze plasterki, wówczas po wysuszeniu będą miały grubość kartki papieru.Posypać obficie
koperkiem lub wybraną
mieszanką przypraw.Suszyć około 8 godzin na najwyższym poziomie grzania (do czasu aż będą chrupiące)Zmielone można dodawać do dipów (jutro przepis) i
masła ziołowego.Uwaga - jeśli nasiona są bardzo twarde można
ogórki przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i następnie pokroić w półplasterki