Wykonanie
Suszone
bataty to popularna i smaczna przekąska
rodem z
krajów azjatyckich. W Polsce
bataty są nadal niedoceniane, choć swoimi właściwościami znacznie przewyższają
ziemniaki, a przygotowane z nich
chipsy mogą stanowić zdrową alternatywę dla
chipsów ziemniaczanych.Suszenie
batatów w suszarce do warzyw pozwala pominąć dodatek
oleju, co znacznie obniży kaloryczność przekąski.Składniki6 dużych
batatów3 łyżeczki
soli3 łyżeczki mielonego
cynamonuPrzygotowanie
Bataty umyć, obrać, pokroić na cienkie jak papier plasterki. Oprószyć
solą i
cynamonem, całość dokładnie wymieszać.Plastry
batatów ułożyć na sitach i suszyć około 4-8 godzin (dotyczy modelu MSG-04 firmy MPM), do czasu aż będą chrupiące.Czas suszenia jest uzależniony od grubości plasterków i mocy suszarki.Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.Uwaga - najcieńsze plasterki uzyskamy krojąc
bataty na mandolinie lub ze pomocą obieraka do warzyw.