Wykonanie
Zazwyczaj suszarki do
grzybów,
owoców i warzyw wykorzystujemy sezonowo, a przecież można całorocznie przygotowując np.
chipsy bananowe z
curry (przysmak, którym zajadaliśmy się w Arabii Saudyjskiej - wkrótce przepis) lub
chipsy z zielonego
mango.Ostatnio Marysia wpadła na inny genialny pomysł –
chipsy kiwi z
truskawką.
Kiwi są dostępne w
polskich sklepach przez cały rok,
truskawki co prawda najlepsze byłyby polskie, ale te z importu też się doskonale sprawdzają.Składnikikilka
kiwipół kilograma
truskawek6 łyżki
cukru6 łyżki bardzo gorącej
wody1 łyżeczka
soku z cytrynyPrzygotowanie
Cukier rozpuścić w gorącej przegotowanej wodzie i dodać
sok z cytryny.
Kiwi obrać ze skórki.
Truskawki pozbawić szypułek, umyć i osuszyć. Wszystkie
owoce pokroić w plasterki.Każdy krążek
kiwi cienko posmarować przygotowanym wcześniej
syropem i nałożyć na niego po plasterku
truskawki.Pozostałe
truskawki także można delikatnie posmarować przygotowanym
syropem, ale nie jest to konieczne.
Owoce rozłożyć na sitach.Suszyć około 4 - 6 godzin na najwyższym poziomie. Jeśli
chipsy mają być chrupkie, należy je jeszcze dosuszyć przez 1-3 godziny na niższym poziomie.Tak przygotowane
owoce można użyć do granoli albo traktować jako zdrową przekąskę do chrupania.Ususzone
truskawki to świetny dodatek do owsianki albo zimowej
herbaty, która przypomni nam smak lata :)Czas suszenia dotyczy suszarki MPM model MSG-04Ps. ponieważ na sitach zostało nieco miejsca, to przy okazji Lulu ususzyła
pomarańcze.