Wykonanie
Jako, że do mojego wczorajszego posta komentarzy było niewiele, za to maili z pytaniem " co to jest
szynkowar " całkiem sporo postaram się w
skrócie odpowiedzieć.
Szynkowar służy do robienia w domu doskonałych, zdrowych
wędlin z dowolnego rodzaju
mięsa.Na dzień dzisiejszy przygotowaliśmy już w naszych szynkowarach:-
kiełbasę drobiową,-
mielonkę typu gulasz angielski (za mało przypraw wsypałem, ale wyszła super)-
kiełbasę szynkową,- pojutrze będziemy parzyć prasowany
boczek w pikantnej posypce,a następna w kolejce jest
szynka prasowana na wzór słynnej
szynki konserwowej "Krakus"Samo urządzenie nie jest skomplikowane - składa się z mocnej sprężyny dociskowej, metalowej pokrywy i naczynia w którym umieszcza się
mięso.- vide zdjęcia poniżej.Mamy obecnie dwa
szynkowary - jeden prostokątny o pojemności 900 gramów z firmy Tradismak, drugi okrągły o pojemności 1,5 kg.
Szynkowary są oczywiście w różnych rozmiarach, ale dla nas te dwa rozmiary były optymalne.Zdecydowanie lepiej sprawdza się u nas
szynkowar prostokątny. Znacznie łatwiej ułożyć w nim wkład
mięsny i wyjąć gotową
wędlinę.Do przyprawiania
wędlin z
szynkowaru możecie użyć gotowych mieszanek np. takich jak tutaj lub poeksperymentować w poszukiwaniu ulubionego smaku.Bardzo żałuję, że nie znaliśmy tego sprzętu przed wyjazdem do Arabii Saudyjskiej, bo dla emigranta zwłaszcza pracującego na Bliskim Wschodzie lub w
kraju, gdzie trudno o dobrą
kiełbasę takie urządzenie to prawdziwy skarb.Na następny kontrakt
szynkowary pojadą z nami - gdziekolwiek by to nie było :)Ps.Przepisy na wyrobu z
szynkowaru podamy niebawem, a już jutro....... ?