ßßß Cookit - przepis na Soczysta szynka z szynkowaru

Soczysta szynka z szynkowaru

nazwa

Wykonanie

To chyba najprostszy sposób na przygotowanie domowym sposobem soczystej szynki, przy której " sklepowe " wędliny mogą się schować.
Do tej szynki oprócz peklosoli nie dodałem żadnych przypraw i..... jest świetna :)
Podobnie jak w przypadku poprzednich przepisów podaję proporcje zarówno na 1 kilogram mięsa, jak i na 0.65 kilograma szynki.
Mimo bardzo intensywnej eksploatacji nasz szynkowar sprawuje się bardzo dobrze i jest to obecnie jeden z najczęściej wykorzystywanych sprzętów domowych :)
Składniki
Proporcje na 1 kilogram mięsa i czas peklowania 12 dni
Proporcje na 0.65 kilograma mięsa i czas peklowania 12 dni
1 kg szynki z tłuszczykiem
0.65 kg szynki z tłuszczykiem
400 ml wody
300 ml wody
32 gramy peklosoli
21 gramów peklosoli
Do obliczania ilości soli peklowej korzystam z zamieszczonej na portalu wedlinydomowe.pl tabeli Dziadka i Szczepana .
Sprzęt
szynkowar " Singiel "
garnek, w którym zmieści się Wasz szynkowar
termometr do mięsa (a najlepiej dwa - jeden wbity w mięso, drugi umieszczony w garnku z wodą)
woreczki do szynkowaru lub folia aluminiowa lub osłonki barierowe
Przygotowanie
Mięso umyć i ewentualnie oczyścić z błon, zostawiając tłuszcz. Peklosól rozpuścić w zimnej wodzie.
Mięso w kilkunastu miejscach nastrzyknąć 60 ml solanki (wystarczy do tego duża strzykawka z grubą igłą - do kupienia w każdej aptece), zalać pozostałą solanką i odstawić do lodówki na 12 dni .
Temperatura w lodówce powinna mieścić się w przedziale od 4 do 6 stopni C, a całe mięso musi być zakryte solanką.
Każdego dnia mięso odwracamy na drugą stronę.
Zapeklowane mięso umieścić w woreczku do szynkowara lub w osłonce barierowej.
Parzyć w wodzie o temperaturze 72 - 75 stopni do uzyskania wewnątrz mięsa temperatury 65 - 68 stopni (ja parzyłem do 65 stopni wewnątrz mięsa).
Szynkowar schłodzić w zimnej wodzie i po przestudzeniu odstawić na kilka godzin do lodówki.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2015/04/soczysta-szynka-z-szynkowaru.html