Wykonanie
Gulasz kojarzy się przede wszystkim z dużą ilością wieprzowego/wołowego
mięsa. Widywałam i testowałam również gulasz z
mięsem drobiowym, ale gulasz warzywny robiłam po raz pierwszy... i nie ostatni. ;-) Mięsożercy mogą poczuć się nim rozczarowani a ja sama, choć wolę
mięsne obiady przyjęłam to jako miłą odmianę. Podany być musi koniecznie z
kaszą, lekko, zdrowo, kolorowo. :-) I co ważne, z sezonowymi warzywami.

2 duże
cebule2
cukinie4
czerwone paprykiseler naciowy4
marchewki1/2 główki
kapusty2 łyżki
koncentratu pomidorowegoolejsól,
pieprz,
ostra papryka,
słodka papryka1.
Cebule kroimy w kostkę podsmażamy na rozgrzanym
oleju.2.
Cukinię kroimy w dość grube półplastry,
marchewkę w plastry,
paprykę w kostkę,
seler naciowy i
kapustę siekamy.3. Wszystkie warzywa dorzucamy do
cebuli, podsmażamy przez około 15 minut.4. Całość dusimy przez około 40 minut, do miękkości warzyw, co jakiś czas podlewając
wodą.5. Przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, dodajemy
koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze chwilę. Podajemy z
kaszą.

