ßßß
Ciasto:250ml gorącej wody400-500g mąki pszennej1/2 łyżeczki soliFarsz:1 filet z kurczaka2 młode marchewki1 pęczek botwinki z dużymi burakamiolejsól, pieprz1. Przygotowujemy farsz: kurczaka gotujemy wraz z pokrojoną marchewką. Studzimy. Kurczaka i marchew rozdrabniamy za pomocą widelca.2. Buraczki obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki, liście i łodygi kroimy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Studzimy, łączymy z kurczakiem i marchewką, doprawiamy do smaku.3. Do miski dodajemy szklankę mąki i sól, mieszamy. Wlewamy gorącą wodę (powinna parzyć), mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę ugniatając ciasto do momentu aż przestanie się kleić. Czasami potrzeba mniej niż 500g.4. Ciasto wałkujemy bardzo cienko i za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
