ßßß Cookit - przepis na Chleb farmerski z automatu

Chleb farmerski z automatu

nazwa

Wykonanie

Przepyszny, delikatny w smaku chleb z chrupiącą skórkę. Doskonały na śniadanie i kolację, a przy tym smaczny także następnego dnia.
Po raz kolejny dochodzę do wniosku, że maszyna do wypieku chleba to sprzęt absolutnie idealny - zwłaszcza dla tych, którzy lubią mieć codziennie świeży, pachnący chleb, a zbytnio się przy tym nie napracować :)
W Arabii Saudyjskiej korzystaliśmy z wypiekacza firmy Palson, w domu mamy obecnie sprzęt firmy Tefal, ale coraz poważniej zastanawiam się nad zakupem nowego automatu do wypieku chleba.
Składniki - proporcje na około 550g i 800 g bochenek
275g / 400 g mąki pszennej (typ od 550 do 650)
70 g / 100 g mąki żytniej (typ 720)
200 / 310 ml wody
1,5 łyżeczki / 1 łyżka stołowa płynnego miodu lub melasy z buraków
1,5 łyżeczki / 1 łyżka stołowa oleju
3/4 łyżeczki / 1 płaska łyżeczka soli
3g / 5 g suchych drożdży
Przygotowanie
Wszystkie składniki umieścić maszynie do chleba w następującej kolejności: miód,olej, woda, sól, oba rodzaje mąki i na końcu drożdże.
W przypadku mojej maszyny wybieram program do wypieku chleba francuskiego (przy podanych proporcjach czas potrzebny na przygotowanie chleba to 3 i pół godziny).
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2016/01/chleb-farmerski-z-automatu.html