ßßß
500g makaronu spaghetti300g wędzonego boczku1 duża cebula150ml białego, wytrawnego wina250ml śmietanki 12%3 żółtka2 ząbki czosnku100g startego, żółtego serasól, pieprz1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.2. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy do zarumienienia. Przekładamy na talerzyk a na wytopionym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę. Podlewamy ją białym winem, dodajemy czosnek, dusimy do wyparowania płynów.3. W naczyniu mieszamy ze sobą śmietankę, żółtka, ser, sól i pieprz. Do cebuli dodajemy podsmażony boczek, wlewamy przygotowaną śmietankę, zmniejszamy ogień, gotujemy chwilę aż zgęstnieje.4. Do przygotowanego sosu dodajemy makaron, dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy serem i dekorujemy listkami bazylii.
