Wykonanie
Spaghetti carbonara robię zawsze kiedy mam ochotę na coś
śmietanowego.
Makaron w tej formie jest tak smaczny, że trudno sobie go odmówić. Niestety: dużo
boczku to dużo kalorii, ale i dużo przyjemności. ;-)
500g
makaronu spaghetti300g
wędzonego boczku1 duża
cebula150ml białego,
wytrawnego wina250ml
śmietanki 12%3
żółtka2 ząbki
czosnku100g startego,
żółtego serasól,
pieprz1.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.2.
Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy do zarumienienia. Przekładamy na talerzyk a na wytopionym tłuszczu podsmażamy posiekaną
cebulę. Podlewamy ją
białym winem, dodajemy
czosnek, dusimy do wyparowania płynów.3. W naczyniu mieszamy ze sobą
śmietankę,
żółtka,
ser,
sól i
pieprz. Do
cebuli dodajemy podsmażony
boczek, wlewamy przygotowaną
śmietankę, zmniejszamy ogień, gotujemy chwilę aż zgęstnieje.4. Do przygotowanego sosu dodajemy
makaron, dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy
serem i dekorujemy listkami
bazylii.