Wykonanie
Przedstawiam pyszny deser na ciepłe dni. Schłodzony w lodówce, nie za słodki, doskonale orzeźwia i zaspokaja apetyt na
słodycze. Ma delikatną konsystencję. Nie obraziłabym się, gdybym dostała taki deser w kawiarni. ;-) Z takiego przepisu robiłam już standardowy sernik, ale takie desery w pucharkach mają swój urok. Polecam, zwłaszcza na lato!
(składniki na 4-5 porcji)Warstwa serowa:500g
waniliowego serka homogenizowanego1 opakowanie
bitej śmietany w proszku150ml zimnego
mleka1 płaska łyżka
żelatynyTruskawkowa pianka:250g
truskawek (poza sezonem mrożone)1/2
galaretki truskawkowej1 płaska łyżka
żelatyny1 łyżka
cukru1 opakowanie
bitej śmietany w proszku150ml zimnego
mleka200g gęstego
jogurtu naturalnegoWierzchnia warstwa:300ml
śmietanki 30%1/2 tabliczki
mlecznej czekolady1.
Żelatynę rozpuszczamy w 40ml zimnej
wody, odstawiamy. Przygotowujemy warstwę
serową: w 150ml
mleka miksujemy
śmietanę w proszku do uzyskania gęstej konsystencji. Dodajemy
serek waniliowy, ponownie miksujemy.
Żelatynę podgrzewamy by się rozpuściła (nie może być gorąca, ale nie może być w niej również grudek). Wlewamy do masy serowej, mieszamy do połączenia składników. Masę wylewamy na spód pucharków, chłodzimy w lodówce minimum 1h.2.
Galaretkę i
żelatynę rozpuszczamy w 125ml wrzątku (dokładnie mieszamy). Pozostawiamy do wystudzenia, często mieszając.
Śmietankę ubijamy w 150ml
mleka, dodajemy
jogurt, miksujemy.
Truskawki miksujemy w blenderze (mrożone wcześniej rozmrażamy) i dodajemy je wraz z przestudzoną
galaretką do wcześniej przygotowanej masy. Wylewamy na stężałą masę
serową.3.
Śmietankę ubijamy aż zesztywnieje. Wykładamy na wierzch pucharków. Posypujemy posiekaną
czekoladą. Desery chłodzimy w lodówce przez całą noc.