ßßß
(składniki na 4-5 porcji)Warstwa serowa:500g waniliowego serka homogenizowanego1 opakowanie bitej śmietany w proszku150ml zimnego mleka1 płaska łyżka żelatynyTruskawkowa pianka:250g truskawek (poza sezonem mrożone)1/2 galaretki truskawkowej1 płaska łyżka żelatyny1 łyżka cukru1 opakowanie bitej śmietany w proszku150ml zimnego mleka200g gęstego jogurtu naturalnegoWierzchnia warstwa:300ml śmietanki 30%1/2 tabliczki mlecznej czekolady1. Żelatynę rozpuszczamy w 40ml zimnej wody, odstawiamy. Przygotowujemy warstwę serową: w 150ml mleka miksujemy śmietanę w proszku do uzyskania gęstej konsystencji. Dodajemy serek waniliowy, ponownie miksujemy. Żelatynę podgrzewamy by się rozpuściła (nie może być gorąca, ale nie może być w niej również grudek). Wlewamy do masy serowej, mieszamy do połączenia składników. Masę wylewamy na spód pucharków, chłodzimy w lodówce minimum 1h.2. Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 125ml wrzątku (dokładnie mieszamy). Pozostawiamy do wystudzenia, często mieszając. Śmietankę ubijamy w 150ml mleka, dodajemy jogurt, miksujemy. Truskawki miksujemy w blenderze (mrożone wcześniej rozmrażamy) i dodajemy je wraz z przestudzoną galaretką do wcześniej przygotowanej masy. Wylewamy na stężałą masę serową.3. Śmietankę ubijamy aż zesztywnieje. Wykładamy na wierzch pucharków. Posypujemy posiekaną czekoladą. Desery chłodzimy w lodówce przez całą noc.

