ßßß Cookit - przepis na Sernik z truskawkową pianką w pucharkach

Sernik z truskawkową pianką w pucharkach

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam pyszny deser na ciepłe dni. Schłodzony w lodówce, nie za słodki, doskonale orzeźwia i zaspokaja apetyt na słodycze. Ma delikatną konsystencję. Nie obraziłabym się, gdybym dostała taki deser w kawiarni. ;-) Z takiego przepisu robiłam już standardowy sernik, ale takie desery w pucharkach mają swój urok. Polecam, zwłaszcza na lato!
(składniki na 4-5 porcji)
Warstwa serowa:
500g waniliowego serka homogenizowanego
1 opakowanie bitej śmietany w proszku
150ml zimnego mleka
1 płaska łyżka żelatyny
Truskawkowa pianka:
250g truskawek (poza sezonem mrożone)
1/2 galaretki truskawkowej
1 płaska łyżka żelatyny
1 łyżka cukru
1 opakowanie bitej śmietany w proszku
150ml zimnego mleka
200g gęstego jogurtu naturalnego
Wierzchnia warstwa:
300ml śmietanki 30%
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
1. Żelatynę rozpuszczamy w 40ml zimnej wody, odstawiamy. Przygotowujemy warstwę serową: w 150ml mleka miksujemy śmietanę w proszku do uzyskania gęstej konsystencji. Dodajemy serek waniliowy, ponownie miksujemy. Żelatynę podgrzewamy by się rozpuściła (nie może być gorąca, ale nie może być w niej również grudek). Wlewamy do masy serowej, mieszamy do połączenia składników. Masę wylewamy na spód pucharków, chłodzimy w lodówce minimum 1h.
2. Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 125ml wrzątku (dokładnie mieszamy). Pozostawiamy do wystudzenia, często mieszając. Śmietankę ubijamy w 150ml mleka, dodajemy jogurt, miksujemy. Truskawki miksujemy w blenderze (mrożone wcześniej rozmrażamy) i dodajemy je wraz z przestudzoną galaretką do wcześniej przygotowanej masy. Wylewamy na stężałą masę serową.
3. Śmietankę ubijamy aż zesztywnieje. Wykładamy na wierzch pucharków. Posypujemy posiekaną czekoladą. Desery chłodzimy w lodówce przez całą noc.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/06/sernik-z-truskawkowa-pianka-w-pucharkach.html